INFORME ANUAL

42.000 sospites de reaccions adverses a medicaments el 2023

La xifra suposa un 29,75% menys que el 2022. Els trastorns generals, del sistema nerviós i de l’aparell digestiu van ser els efectes més freqüents.

42.000 sospites de reaccions adverses a medicaments el 2023

LUDA - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat l’Informe Anual del Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments d’Ús Humà (SEFV-H), del 2023, que inclou els aspectes més rellevants dels casos de sospites de reaccions adverses a medicaments i després de la vacunació notificats en aquest període. Durant l’any passat, es van registrar 42.333 sospites, cosa que suposa un 29,75% menys que el 2022 (17.928). El 57% del total de casos van ser comunicats directament al SEFV-H i els restants van ser notificats majoritàriament a través de la indústria farmacèutica. La taxa de notificació global el 2023 s’estima en 50 casos per cada 100.000 habitants.

Quant al tipus de les sospites de reaccions adverses, els trastorns generals, del sistema nerviós i de l’aparell digestiu van ser les més freqüents. Els segueixen el sistema musculoesquelètic, dermatològiques, sanguínies, respiratòries, infeccions, psiquiàtriques, vasculars o cardíaques, entre d’altres.

Efectes adversos

L’Agència actua de coordinador del SEFV-H. En cada comunitat autònoma hi ha un centre de farmacovigilància encarregat d’avaluar i registrar en una base de dades comuna, denominada FEDRA, aquests efectes adversos que se sospita que poden ser deguts a un medicament.

Notícies relacionades

A l’informe donat a conèixer per l’AEMPS ahir, del total dels casos apuntats al SEFV-H, un 95% van ser notificacions espontànies. Per als casos coneguts a través de la indústria farmacèutica aquest percentatge va ser d’un 59%. La resta de casos procedien de sistemes de recollida d’informació organitzada, tals com estudis d’observació, programes de seguiment de pacients o accés al medicament a través de l’ús compassiu. El 2023 ha continuat tenint un alt impacte la gestió de les notificacions relacionades amb les vacunes de la covid rebudes.

Quant a la gravetat, dels 42.333 casos rebuts, 11.899 (28,1%) van ser reaccions greus (mortal, ingrés o prolongació de l’hospitalització, incapacitat, defecte congènit o mèdicament rellevant). Per als casos notificats al SEFV-H, el percentatge de casos greus va ser del 24,6%.

Temes:

Espanyol