Felip VI recorda i lloa els 15 anys de la Fundació Princesa de Girona

El Rei assenyala en l’acte d’entrega de premis de la fundació, celebrat ahir a Lloret, que és «útil i necessària», i que amb el pas dels anys s’ha estès des de Girona cap a la resta d’Espanya.

Felip VI recorda i lloa els 15 anys de la Fundació Princesa de Girona
3
Es llegeix en minuts
JOSEP COLL

Els premis Fundació Princesa de Girona semblen tenir la intenció de quedar-se a casa. El 2023, i després de cinc anys sense fer-ho, una població de la província va tornar a acollir l’entrega de premis. En aquella ocasió va ser el PGA de Caldes de Malavella. Aquest any, l’honor va caure en Lloret de Mar, en un acte que es va celebrar ahir a la nit al Palau de Congressos Costa Brava, que es va omplir per a l’ocasió, i va comptar amb la presència dels reis Felip VI i Letizia, la princesa d’Astúries i Girona Elionor i la infanta Sofia. El Rei va ser l’últim a parlar i va apuntar que la fundació era "útil i necessària" i que, com amb el pas del temps, s’havia estès des de Girona cap a la resta d’Espanya.

Durant el seu discurs, barrejant el català i el castellà, el monarca va destacar que el seu desè aniversari com a rei coincideix amb els 15 anys d’història de la Fundació Princesa de Girona. Per això, era un dia per "celebrar moltes coses", en un acte que es feia "al cor de la Costa Brava gironina". Així, va fer un exercici de memòria per recordar els inicis de la fundació, una "organització que van iniciar quatre empreses i entitats de Girona", la Cambra de Comerç, la Fundació La Caixa, Caixa de Girona i la Fundació Gala-Dalí. Totes, "amb el ferm i entusiasta suport de la Corona des del primer moment". Una entitat que, avui dia, gairebé arriba als cent patrons i "és present de manera rellevant a tot Espanya".

El Rei va concloure el discurs explicant la "feliç coincidència d’aniversari": els seus 10 anys de regnat, els 15 de la fundació i els de la recent majoria d’edat d’Elionor. Una princesa que ha de continuar "aprenent i progressant en les seves responsabilitats". Va tancar assenyalant que cal continuar "recolzant i enfortint" la fundació en el seu treball per "la joventut" i el "futur compartit".

Igual com el seu pare, Elionor va fer el discurs en català i castellà i va voler aprofitar-lo per lloar la feina feta per les sis persones premiades en els premis de la fundació d’aquest any. La princesa també va recordar el 15è aniversari de la fundació i va exposar com el projecte creix amb "fortalesa, determinació i resultats".

Com els sis premiats d’aquesta edició, la fundació ha sigut d’un gran "impacte per a milers de joves a qui s’acompanya per millorar la formació, trobar el talent i ampliar la mirada", va apuntar Elionor. La princesa va tancar el seu discurs dient que els joves (s’hi va incloure) "sentim un nou impuls, pensem llarg i mirem cap amunt, sense aprehendre la realitat".

Sis guardonats

Abans dels discursos, es van entregar els guardons de la 15a edició dels premis Fundació Princesa de Girona als sis guanyadors. El premi artístic va ser per a l’actriu Victoria Luengo; el d’empresa va recaure en l’arquitecte i emprenedor social Antonio Espinosa; el social va distingir l’arquitecte i coordinador del programa Asertos des de Quatorce i Arquitectura Sin Fronteras, Daniel Millor Vela, i el d’investigació va reconèixer l’ecòleg evolutiu, biòleg de plantes i genetista Moisés Expósito-Alonso. Mentrestant, aquest any, la categoria internacional s’ha dividit en dues branques. En l’àmbit empresarial, el guardó va recaure en l’enginyera química guatemalenca Susana Arrechea, i el científic en la química veneçolana Yarivith González. Tots menors de 35 anys, perquè el que es vol promoure amb aquests premis és el talent jove.

Notícies relacionades

Els Reis, la princesa i la infanta no només es van deixar veure en l’acte que es va celebrar a la tarda. També ho van fer durant el matí, quan van poder visitar els jardins de Santa Clotilde. Allà, Elionor i Sofia es van trobar un grup de joves que han participat en diferents programes i activitats de la fundació. El lloretenc Marc Schneeberger, guanyador l’any passat del premi d’investigació, va fer d’amfitrió.

A més a més, les dues germanes van poder conèixer de primera mà les conclusions de l’estudi Impacte professional de la intel·ligència, realitzat per Deloitte, i es van trobar amb els directors generals de les escoles de negoci més reconegudes del país en la presentació del programa Beques Princesa de Girona.

Temes:

Girona Química