Investigat el segrest i tortura d’una pakistanesa per la família del seu ex

La Fátima es va casar al seu país en una boda pactada i, després de separar-se per maltractaments, l’exparella la va perseguir fins a Barcelona. Els tres presumptes segrestadors han quedat en llibertat sense allunyament i la Fátima tem per la seva seguretat.

Investigat el segrest i tortura d’una pakistanesa per la família del seu ex
5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Fátima Asif, una jove barcelonina de 22 anys d’origen pakistanès, va ser segrestada el passat 24 de juny i salvatgement torturada durant 24 hores per persones presumptament relacionades amb la seva exparella, U. B. N., també pakistanès, i de qui té una ordre d’allunyament, que ell ha incomplert en reiterades ocasions. Malgrat que la fiscalia i el seu lletrat Daniel Salvador, del despatx Vosseler Abogados, van sol·licitar presó per als seus tres presumptes capturadors, el Jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Barcelona els ha deixat en llibertat sense mesures cautelars. "Em sembla injusta aquesta situació", va assenyalar Salvador a aquest diari.

La Fátima es va casar amb un cosí seu per part de pare al Pakistan fa sis anys. En tenia 18 quan es va celebrar el casament pactat, però "no obligat", precisa la jove. Es va quedar a viure al seu país i aviat van començar els maltractaments i abusos per part del que era el seu marit, fins i tot quan va néixer la seva filla, que ara té cinc anys. "Vaig fer de tot per no trencar el matrimoni però ell seguia. Jo tenia por per la meva filla i per això vaig aguantar", explica. Durant any i mig va viure aquesta situació tancada en una casa, incomunicada. No podia contactar amb la seva família, ni veure cap parent dels que tenia al Pakistan.

"Quan els meus pares, preocupats, li trucaven a ell, ell els insultava i els deia que els enviaria un vídeo íntim nostre", afirma la Fátima, que va veure com la seva situació canviava després de la pandèmia. La seva família va passar aquells mesos al Pakistan i a finals del 2020 va poder tornar amb ells a Barcelona, on en l’actualitat resideixen: "La meva parella va dir que vindria, però no ho va fer. A distància van seguir les amenaces, els controls, la gelosia. Vaig parlar amb el seu pare que vivia a Espanya i em va dir que havia de tolerar-ho, però no vaig poder".

La seva família la va recolzar i, al final, va decidir separar-se, malgrat que no havia regularitzat el seu matrimoni a Espanya. La seva exparella no ho va entendre i l’octubre del 2023 es va presentar a Barcelona en un viatge pagat pels seus cosins. "Va venir a molestar, a fer de la meva vida un infern, com va dir a qui em coneix. Després pensava tornar al Pakistan", destaca la Fátima.

A partir de llavors, va començar l’assetjament d’ella i de la seva família. Els pares de la víctima van ser denunciats per una "falsa persecució" al ja exmarit en una causa judicial que va quedar arxivada; els seus cosins van començar a amenaçar la Fátima de matar-la i emportar-se la nena" i, fins i tot, el seu exmarit va intentar tenir relacions íntimes al carrer amb ella perquè es tornessin a casar, però va aconseguir escapar i denunciar-ho. Llavors va ser quan la jove va obtenir una ordre d’allunyament.

Malgrat això, l’assetjament per part de la família de l’exmarit va continuar amb agressions i amenaces al carrer per part del seu cosí perquè retirés la denúncia, amenaces per telèfon a ella i a la seva família i la presència de grups de persones, que podien anar de les 20 a les 60, davant de casa seva, al Raval. Hi anaven amb tornavisos i pals per amenaçar o coaccionar-los cada quatre o cinc dies.

"Eren allà per provocar i volien que reaccionés per atacar-me", relata la Fátima, que va denunciar totes les coaccions davant la policia, tot i que amb prou feines s’arribava a identificar els sospitosos. El pitjor dia va ser durant la revetlla de Sant Joan passada, quan es van concentrar unes 60 persones davant casa seva: "Em van insultar davant els Mossos d’Esquadra, però aquests no van identificar ningú".

Periple per les comissaries

L’endemà, 24 de juny, va sortir a la tarda "a prendre l’aire" i quan estava a prop del port un vehicle va parar al seu costat i li van preguntar una direcció en anglès. A l’acostar-se per respondre, li van treure una pistola i la van ficar amb amenaces de mort al cotxe: "Vaig entrar-hi, no tenia cap altra opció". Dins del vehicle hi havia quatre persones, amb la cara tapada, que la van lligar, li van embenar els ulls i se la van emportar.

"Em van treure el bolso i no vaig reconèixer les veus, però parlaven en urdú i en anglès", recorda. La jove els demanava que la deixessin. Van acabar per tapar-li la boca, recorda la Fátima. No sap on va estar durant les següents 24 hores, únicament que la van tirar a terra i va començar el seu calvari: durant el temps que va estar en captivitat, amb els ulls embenats, va escoltar la veu de la seva exparella i dels seus cosins dient als seus capturadors que li traguessin la roba, que la lliguessin en una cadira i que la colpegessin.

Notícies relacionades

Les agressions van parar quan un dels instigadors va avisar els capturadors que la policia estava investigant i que havien de deixar-la anar perquè no els atrapessin. La van abandonar en una carretera de Vilafranca del Penedès i allà la va trobar, malferida, un camioner que la va portar a l’hospital.

La família de la Fátima va denunciar la desaparició als Mossos, que van iniciar una investigació preguntant a la seva exparella i els seus cosins. Davant la policia, la Fátima va identificar les seves veus, i van poder ser detinguts i traslladats al Jutjat de Violència sobre la Dona de Barcelona, que els va deixar en llibertat provisional amb càrrecs sense mesures cautelars d’allunyament de la víctima. L’advocat de la Fátima, Daniel Salvador, qualifica la decisió judicial de "sorprenent", al deixar la Fátima "sense protecció davant unes persones que ja fa temps que l’assetgen".