Sean Decatur: "Volem acostar la ciència a tanta gent com sigui possible"

Sean Decatur: "Volem acostar la ciència a  tanta gent com sigui possible"
2
Es llegeix en minuts
Judit Figueras
Judit Figueras

Periodista

ver +

Cada any, milions de persones visiten l’American Museum of Natural History (AMNH). Més enllà de ser una icona cultural de Nova York, també és un dels museus d’història natural més grans del món. Al seu interior, es troba un laberint d’exposicions que volen divulgar i acostar la ciència a la població. Sota aquest mateix objectiu, l’AMNH ha firmat un acord aquest mes de juny amb la Fundació La Caixa que permetrà exhibir les exposicions científiques creades per l’entitat catalana a diversos museus internacionals al llarg dels pròxims cinc anys. Aquest conjunt de mostres, que podran ser descobertes per visitants de tot el món en el marc de l’acord esmentat, inclouen temes científics com la percepció humana, l’evolució, l’antropologia i la tecnologia.

¿Quins criteris s’han seguit per triar la Fundació La Caixa com a partner?

Nosaltres, igual com la Fundació La Caixa, estem compromesos amb portar els programes relacionats amb la ciència i l’educació a tanta gent com sigui possible, perquè considerem que és fonamental, a escala mundial, que el públic tingui una comprensió del que és la ciència. Les exposicions tan potents que es presenten aquí han captat el nostre interès i, realment, ens donen una oportunitat per arribar a un públic molt més ampli.

¿Quines exposicions s’exhibiran en la mostra itinerant?

De moment, hem triat quatre exposicions. Totes cobreixen àrees de molt interès i ens donen l’oportunitat de plantejar preguntes molt importants. Analitzant exposicions com Miralls. Dins i fora de la realitat, Talking Brains, Print 3D. Reimprimir la realitat i Homo Ludens. Videojocs per entendre el present, podem aprendre i ensenyar moltíssimes qüestions d’interès general que, d’una banda, capturen la imaginació dels més joves i, d’altra banda, ens ensenyen lliçons fonamentals sobre cultures humanes, el món natural i l’univers.

El conveni també contempla que les dues institucions comparteixin activitats conjuntes.

Sí, de fet aquest estiu portarem a terme de manera conjunta una experiència que es titularà El Gran Tour i que consistirà en una projecció que simularà l’univers. Els seus participants recorreran els punts on la humanitat ha arribat amb les missions especials i podran endinsar-se en l’univers llunyà gràcies a les imatges que han sigut captades pels diferents telescopis i sondes espacials. Per fer-ho, comptarem amb l’astrofísica i educadora del museu, Jackie Faherty.

¿Com pot la tecnologia acostar la ciència als joves?

Notícies relacionades

Hem après al llarg dels anys moltíssim sobre com els nens, i també la població en general, absorbeixen la informació a través de les seves vivències. Per això, és de vital importància que els joves tinguin l’oportunitat d’arremangar-se, de tocar i d’experimentar. I, alhora, també és essencial que integrem les noves tecnologies, especialment les digitals, per obrir nous mons i per expandir el coneixement científic. En aquest sentit, he de dir que durant la meva visita guiada al CosmoCaixa, m’ha impressionat molt veure tantes activitats pràctiques i digitals.

¿Quines activitats organitza l’AMNH per acostar la ciència a les persones més joves?

Per poder arribar a un públic més jove, comptem amb experiències digitals, virtuals i immersives. D’altra banda, també tenim una gran col·lecció d’espècimens fòssils i artefactes del món natural que ens ajuden a encendre la imaginació de tots els nostres visitants i, especialment, dels més joves.

Temes:

CosmoCaixa