Atrapats sine die a l’espai

Una fallada en el primer vol de la nau Starliner de Boeing ha deixat encallats dos astronautes a l’Estació Internacional. L’estada hauria d’haver durat una setmana, però fa 40 dies que no poden tornar. Tenen subministraments i continuen treballant, a l’espera d’intentar tornar a casa a finals de juliol.

Atrapats sine die a l’espai

NASA / AP

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquesta havia de ser la història d’un viatge exprés a l’espai. D’una excursió de poc més d’una setmana a uns 400 quilòmetres d’altura. D’una aventura espacial que, dins de l’espectacular que suposa tot el que està relacionat amb aquest món, havia de ser bastant rutinària. Però les coses no sempre funcionen com un havia previst i aquesta història s’ha acabat torçant i s’ha convertit en un thriller digne de Hollywood.

Els astronautes nord-americans Barry (Butch) Wilmore i Sunita Williams van sortir de la Terra el 5 de juny a bord de la primera missió espacial de Boeing i es van dirigir a una breu missió de tan sols vuit dies rumb a l’Estació Espacial Internacional. Una sobtada fallada a la nau Starliner els ha deixat encallats a l’espai. I ara, després de més d’un mes, els astronautes s’han vist obligats a allargar-hi l’estada, de moment sine die.

Problemes acumulats

El viatge del Butch i la Suni és el primer que es fa amb la nau Starliner, desenvolupada per Boeing. El projecte acumulava gairebé una dècada de retards deguts, per exemple, a diversos problemes de software i dels sistemes de propulsió de l’aeronau. En els primers vols de prova, fets entre el 2019 i el 2022, ja es van detectar diverses fallades relacionades amb les eines que permeten el moviment de la nau. Però després de mesos de revisions i diversos canvis substancials, tot apuntava que el gruix dels problemes tècnics s’havia solucionat i que, per tant, la nau era viable i segura per poder enviar astronautes a l’espai; concretament, a l’emblemàtica Estació Espacial Internacional.

Per a l’esperada estrena de la Starliner es van escollir aquests dos astronautes veterans. Tots dos són pilots experimentats en les Forces Armades dels Estats Units i, a més, poden presumir d’almenys dos viatges per cap a la gran plataforma espacial situada a centenars de quilòmetres de la superfície terrestre.

En els últims anys, han sigut moltes les missions espacials que s’han estrenat presumint de cares conegudes i mediàtiques com, per exemple, el magnat Jeff Bezos en el primer vol espacial del Blue Origin. En aquest cas, però, la tria d’un perfil d’astronautes més experimentats demostra que Boeing volia anar a cop segur. Volien, com d’altra banda és lògic, una primera missió impecable que establís les bases per a desenes de vols més. El destí, però, els oferia una cosa ben diferent.

Wilmore i Williams es van enlairar a bord de la Starliner des de la base espacial de cap Cañaveral, a Florida, el 5 de juny. Després d’una jornada de viatge espacial, l’endemà van arribar a l’Estació Espacial Internacional. Durant una setmana, els astronautes van enfocar l’estada a fer tota mena d’experiments científics. D’una banda, per estudiar com es comportaven certs fenòmens en condicions de microgravetat. De l’altra, aprofitant el moment, per fer feines d’observació de la Terra. Tot va anar segons el que s’havia planificat fins que al voltant de dia 12 d’aquell mateix mes, just quan havien de començar la tornada a la Terra, una revisió rutinària de la nau espacial va revelar unes anomalies preocupants. Va ser llavors quan l’aventura d’aquest dos astronautes es va complicar.

Notícies relacionades

Segons han explicat tècnics de Boeing i de la NASA en una roda de premsa conjunta, la nau Starliner pateix diverses fallades en els sistemes de propulsió i també fugues en diversos punts. Els responsables de la missió asseguren que ja s’han fet unes quantes reparacions i que, paral·lelament, s’estan duent a terme totes les proves possibles per entendre què ha passat i optar per la solució més eficaç i segura al més aviat possible, amb la idea d’intentar la tornada a finals de juliol.

La bona notícia és que, malgrat tot, els astronautes afirmen que no estan preocupats, ja que tenen subministraments i poden continuar treballant. "Ens agrada flotar per aquí", diuen.