Els alumnes poden decidir no fer les proves de selectivitat

Princesa Leonor

Princesa Leonor

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El 2023, la notícia que la princesa Leonor no se sotmetria a la selectivitat va fer saltar les alarmes. ¿Privilegi de la monarquia? No. Els alumnes que es matriculen al Batxillerat Internacional (International Baccalaureate, IB) poden decidir no fer les proves ordinàries d’accés a la universitat. Igualment, molts sí que les fan.

Notícies relacionades

L’IB té unes proves específiques de final de curs. Són especialment exigents i contenen treballs addicionals i més exàmens que els que es fan a les PAU de totes les comunitats autònomes espanyoles. Tots els alumnes de l’IB dels diferents països les fan els mateixos dies i són corregides per examinadors d’altres estats i centres. A diferència del sistema espanyol (on la nota de batxillerat compta un 60% i la selectivitat, un 40%), a la selectivitat de l’IB els estudiants es juguen el 100% de la seva qualificació als exàmens. El nivell d’aprovats ronda el 80%, considerablement més baix que el de la selectivitat (97%).

Després d’haver superat aquests exàmens, els estudiants d’IB que hagin cursat el programa diploma tenen l’opció de convalidar la seva nota amb el sistema educatiu espanyol. És un procés que es duu a terme amb unes taules de conversió internacionalment homologades, explica el responsable sènior de les escoles del món IB a Espanya i Amèrica Llatina, Antonio Muñoz. La qualificació convalidada i homologada és la nota amb què l’estudiant aspirarà a entrar a la universitat, competint amb l’alumnat del batxillerat ordinari que hagi superat les proves de la selectivitat. Muñoz puntualitza que la convalidació es realitza a través de l’UNED i no té el monumental col·lapse dels títols universitaris de facultats de fora de la Unió Europea.