Impulsar salut i economia

L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Can Ruti, és un veritable ‘hub’ sanitari, un nucli d’activitat econòmica, innovació i investigació en l’àmbit de la salut.

Vista del campus hospitalario de Can Ruti.

Vista del campus hospitalario de Can Ruti. / Marc Asensio

2
Es llegeix en minuts
Oriol Amat
Oriol Amat

Catedràtic d'Economía Financiera de la Universitat Pompeu Fabra

ver +

El sector de la salut i les ciències de la vida contribueix amb un 7% al producte interior brut (PIB) català. Juntament amb el turisme (12% del PIB) i la indústria (20%), la salut és un dels motors clau que impulsen la nostra economia. Invertir en salut no només millora la qualitat de vida dels ciutadans, sinó que també té un impacte econòmic notable. Diversos estudis indiquen que cada euro invertit en salut genera entre 3 i 4 euros en activitat econòmica. És per això que l’ampliació que s’està duent a terme a Can Ruti és rellevant.

L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol és un veritable hub sanitari, ja que és un nucli d’activitat econòmica, innovació i recerca en l’àmbit de la salut. Conegut popularment com a Can Ruti, és un centre de referència que ofereix assistència sanitària d’alta complexitat per a persones del Barcelonès Nord i el Maresme. Amb 4.395 professionals i 734 llits d’hospitalització (representant el 5% del total de Catalunya), 21 quiròfans i 2 robots quirúrgics, Can Ruti és una peça clau del sistema sanitari català.

Investigació

L’any 2022, l’hospital va atendre 143.844 urgències, va gestionar 509.080 visites d’atenció ambulatòria i va realitzar 18.704 intervencions quirúrgiques. A més, Can Ruti destaca no només per la capacitat assistencial sinó també per la contribució a la recerca mèdica, amb avenços significatius en teràpies per al tractament del càncer, trasplantaments i moltes altres àrees. Només de trasplantaments de ronyó i pàncrees, en fa més de cent l’any.

Actualment, l’hospital està liderant una ampliació ambiciosa amb una inversió estimada d’uns 100 milions d’euros, finançats en bona part amb fons Next Generation, i que també compta amb la complicitat de la Generalitat i l’ajuntament, sobretot de Badalona i de Barcelona. Aquest projecte inclou inversions hospitalàries (zones d’hospitalització, quiròfans amb tecnologia avançada…), centres de recerca i, a més, importants actuacions urbanístiques amb integració de zones verdes i espais comunitaris, cosa que millora la qualitat de vida dels pacients, treballadors i residents de la zona. L’ampliació no només crearà llocs de treball directes i indirectes durant la construcció, sinó que també augmentarà l’ocupació de qualitat en l’àmbit de salut i en d’altres sectors econòmics, un cop els nous serveis i espais estiguin en funcionament.

Notícies relacionades

Dinamitzador econòmic

Per tot plegat, es preveu que serà un dinamitzador de l’economia. És una excel·lent oportunitat per a Catalunya per seguir consolidant-se com el pol més important del sud d’Europa en recerca biomèdica i per seguir creant més benestar, tant en termes de salut com d’economia. Com conclou l’informe del Fòrum Econòmic Mundial sobre la importància d’invertir en salut, "invertir en el sistema sanitari no només salva vides, sinó que també és una inversió crucial per a l’economia en general". En definitiva, l’ampliació de Can Ruti és un exemple de com podem millorar el país.