Judici a l’exdona de Mainat per intentar assassinar-lo

No és la primera vegada que Angela Dobrowolski s’asseu al banc dels acusats per disputes amb el seu marit, però en aquest cas s’enfronta a 16 anys de presó.

Judici a l’exdona de Mainat per intentar assassinar-lo

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No és la primera vegada que Angela Dobrowolski s’asseu al banc dels acusats per disputes i aldarulls amb qui va ser durant anys el seu marit, el productor audiovisual i excomponent de La Trinca Josep Maria Mainat. No obstant, sí que està previst que ho faci avui per la imputació més greu: haver-lo volgut matar injectant-li insulina.

A Barcelona se celebrarà aquesta setmana el judici contra l’exdona de Mainat, de 41 anys, amb la qual té dos fills. El fiscal reclama per a Dobrowolski 16 anys de presó (13 per assassinat en grau de temptativa i tres per revelació de secrets). L’acusació pública també demana per a la processada una multa de 60.000 euros i una ordre d’allunyament de 500 metres durant vuit anys després del compliment de la pena de presó. Mainat ha renunciat a percebre cap indemnització.

A la sala de judici es reviurà una història rocambolesca d’amor i traïció. Va començar com una trama de novel·la negra digna dels millors autors d’aquest gènere, però va derivar en el guió d’un culebró marcat per les misèries humanes, un suposat temor de la processada perquè el seu marit, que volia divorciar-se, la deixés fora de l’herència, una obsessió del productor i fundador de l’empresa Gestmusic (creadora del programa de televisió Crónicas marcianas) d’intentar evitar envellir i l’aparició d’un presumpte escort contractat per ella. L’exparella es veurà ara davant un tribunal, ella com a acusada i ell com a víctima, per l’ocorregut la matinada del 23 de juny del 2020, quan Mainat va entrar en coma i va estar a punt de morir.

L’aparició televisiva

El públic de TV3 va tenir coneixement de Dobrowolski Garrido el novembre del 2013, quan Josep Maria Mainat, que llavors tenia 66 anys, va participar en el programa El convidat, d’Albert Om. Mainat i Dobrowolski s’havien conegut en un balneari suís, havien contret matrimoni el 2012 i tenien una filla en comú, la Jana (després vindria el Joan Ramon).

Dues coses van cridar l’atenció dels espectadors d’aquella emissió: la diferència d’edat i l’afany de Mainat per aturar l’envelliment, va escriure al seu dia el periodista Rafael Tauponet. Era tant l’afany que el productor posava en la seva croada antiaging que, segons va confessar en una entrevista a EL PERIÓDICO, visitava cada sis mesos una clínica de Bèlgica.

Amb el pas del temps, la relació es va desgastar. A principis del 2020, la parella va entrar en una profunda crisi matrimonial i ella va abandonar el domicili conjugal a Barcelona, ara bé, "de manera irregular, però amb certa freqüència", assenyala la fiscalia, va continuar acudint-hi.

Fins i tot es quedava allà a dormir, fonamentalment els caps de setmana, per mantenir el contacte amb els seus fills. Anaven passant els mesos, però la situació s’enraria cada vegada més. Al maig, Mainat va prendre la decisió de divorciar-se i ho va comentar a la seva encara dona.

Accés al correu electrònic

Ella, "per tal d’esbrinar" les pretensions del seu marit i detalls de la demanda, va accedir, remarca l’acusació, al correu electrònic del productor, sense el seu consentiment, i va examinar els missatges que s’havia creuat amb els seus advocats (fet que explica el delicte de revelació de secrets).

La processada va poder examinar documents sobre el procediment, però també sobre la situació patrimonial i les disposicions de caràcter testamentari.

D’aquesta manera, Dobrowolski, segons indica el fiscal, va tenir coneixement que, si moria Mainat, ella seria una hereva més del seu "molt notable patrimoni", sempre que estiguessin casats i no divorciats. En cas contrari, quedava exclosa del testament. A més, es va assabentar que, si s’iniciava el divorci, el règim establert en les capitulacions matrimonials "limitava i disminuïa" els mitjans econòmics .

Davant "les freqüents discussions i baralles" i els problemes econòmics, la processada va decidir "acabar amb la vida" de Mainat abans que ell interposés la demanda de divorci, recalca l’acusació. La matinada del 23 de juny del 2020, al domicili familiar i després d’una "forta discussió", Dobrowolski "va executar" el seu pla. Quan el productor estava adormit, la dona el va despertar i li va manifestar que li havia d’injectar un medicament per aprimar-se que ell utilitzava.

"Conseqüències mortals"

No obstant, sabent que patia diabetis, li va injectar, en realitat, una barreja d’insulina d’acció ràpida i d’acció retardada, sent ben conscient de les seves previsibles "conseqüències mortals".

Notícies relacionades

"Jo vaig punxar el meu marit perquè ell m’ho va demanar", es va justificar en la seva declaració. "Li vaig punxar hormona de creixement", afegeix.

A partir d’aquell moment, segueix l’acusació popular, la processada va començar a controlar amb un glucòmetre el nivell de sucre a la sang del seu marit, per calcular el moment en què seria impossible la recuperació de la hipoglucèmia que li va provocar i el va sumir en el coma.