DADES DE L’OMS

14,5 milions de nens no van rebre cap dosi de la vacuna DTP

14,5 milions de nens  no van rebre cap dosi de la vacuna DTP
1
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Unicef van donar a conèixer ahir dades globals d’immunització: 14,5 milions de nens arreu del món no van rebre cap dosi de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (DTP) –utilitzada com a marcador mundial de la cobertura– durant l’any 2023, cosa que suposa un augment dels anomenats nens de dosi zero en comparació amb el 2022, quan la xifra va ser de 13,9 milions. Una altra dada alarmant: gairebé tres de cada quatre nens viuen en llocs amb el risc més gran de brots de xarampió.

"Això posa en perill la vida dels nens més vulnerables. Les xifres del 2023 i el 2022 continuen sent superiors a les que es van assolir el 2019 amb 12,8 milions de nens. Així que ni tan sols hem tornat al nivell d’abans de la pandèmia", va informar la directora del Departament d’Immunització, Vacunes i Productes Biològics de l’OMS, Katherine O’Brien, durant la presentació de la cobertura nacional d’immunització (WUENIC, per les seves sigles en anglès), que proporciona el conjunt de dades més gran del món sobre les tendències de la cobertura d’immunització per a 14 antígens en 195 estats membres de les dues organitzacions.

Notícies relacionades

Marcador mundial

La vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina (DTP) s’utilitza com a marcador mundial de la cobertura d’immunització. Per això l’Unicef i l’OMS consideren que si no han rebut cap dosi de DTP, la més bàsica, tampoc ho han fet de cap altre tipus de vacunes. En aquest sentit, l’informe assenyala que Nigèria (2,1 milions), l’Índia (1,6 milions) i Etiòpia (917.000) són els països amb més nens dosi zero. Durant el 2023, el 84% dels nens de tot el món (108 milions) van rebre tres dosis de la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, el mateix valor que el 2022, lluny de l’objectiu del 90% que es marca l’agenda d’immunització per al 2030.

Temes:

Vacunes OMS