Estudi

La crisi climàtica allarga la durada dels dies a la Terra

El desglaç provoca una redistribució de les masses d’aigua dels pols a l’equador i això reduiria 

uns mil·lisegons la velocitat de rotació.

La crisi climàtica allarga la durada dels dies a la Terra
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Es tracta d’un canvi a priori imperceptible però cert. I sobretot, es tracta d’una alteració que no només es reflecteix als rellotges sinó que també pot provocar desajustos en algunes de les tecnologies clau que utilitzem en el dia a dia. Un estudi publicat ahir a la revista científica PNAS adverteix que l’avanç de la crisi climàtica està allargant els dies a la Terra. Al llarg del segle passat, es van afegir entre 0,3 i 1,0 mil·lisegon per any. Del 2000 en endavant, es van sumar uns 1,33 mil·lisegons més cada any. I en cas de continuar així, els models suggereixen que cap a finals de segle es podien sumar 2,62 mil·lisegons anuals més. "Tot això pot tenir un impacte en els sistemes de cronometratge precisos com els que s’utilitzen en els sistemes de navegació per satèl·lit i les xarxes de telecomunicacions", adverteixen els autors d’aquest treball.

La velocitat de rotació de la Terra no ha sigut sempre la mateixa. En les seves albors, fa més de 4.500 milions d’anys, sabem que el nostre planeta girava molt més ràpid que ara i que els dies duraven molt menys de 24 hores. Amb el temps, diversos fenòmens físics i geològics han anat ajustant el rellotge fins a arribar als valors a què estem acostumats en el dia d’avui. Tot i així, sabem que aquest fenomen està en contínua evolució. En l’últim mil·lenni, per exemple, s’ha vist que els vaivens de les marees impulsades per la Lluna han alentit a poc a poc la rotació del globus. Fins ara es creia que aquest fenomen era el que provocava una disrupció més gran als rellotges. Però segons adverteix l’anàlisi publicada ahir, l’impacte del canvi climàtic seria encara més gran.

Pujada del nivell del mar

Notícies relacionades

¿Però de quina manera la crisi climàtica està alterant la durada dels dies a la Terra? Doncs bé. Parin atenció perquè l’explicació té tot el sentit. Segons explica un grup internacional d’investigadors, entre els quals destaquen experts del Jet Propulsion Laboratory de la NASA i l’Escola Politècnica Federal de Zúric, l’avanç de l’escalfament global està accelerant el desglaç dels pols del planeta i de les seves glaceres i això, al seu torn, augmenta la pujada del nivell del mar i provoca una redistribució de les masses d’aigua des de les regions polars cap a les equatorials.

Tot això hauria provocat un "aplatament" del globus terrestre pels pols i també hauria acabat desaccelerant-ne la rotació. Aquest desplaçament de les aigües cap a l’equador del planeta estaria actuant com un patinador que estén els braços per reduir la velocitat. Per això els dies duren més.

Temes:

Sumar NASA