CONTEXT

Consells pràctics

L’ésser humà tolera malament les temperatures ambientals extremes, que poden tenir efectes sobre la nostra salut

Cal evitar sortir al carrer, o buscar els llocs més frescos i a l’ombra, així com els espais climatitzats 

Una mujer se abanica mientras pasa por un termómetro de calle que marca 42 grados en Córdoba, este jueves.

Una mujer se abanica mientras pasa por un termómetro de calle que marca 42 grados en Córdoba, este jueves. / Efe / Salas

2
Es llegeix en minuts
Joan Guix
Joan Guix

Medical Anthropology Research Center. URV. Ex secretari de Salut Pública de la Generalitat.

ver +

E l cos té un conjunt de sensors que detecten les grans variacions de temperatura. Quan això passa, el nostre organisme reacciona per no patir danys als seus òrgans vitals. Per fer això, amb la calor, els nostres vasos sanguinis es dilaten buscant abaixar la temperatura i, alhora, es genera la suor perquè, en contacte amb l’aire, s’evapori eliminant també així la calor. L’estratègia consisteix a rebaixar la temperatura del cos, però no sempre és suficient i necessitem aplicar una sèrie de conductes que ajudin el nostre organisme a disminuir l’impacte de la calor sobre el nostre cos o a ajudar a eliminar-lo. Si els nostres mecanismes defensius fallen, els efectes sobre la nostra salut, com la deshidratació o el cop de calor, poden ser fatals.

Quan el nostre entorn presenta unes temperatures que superen allò que diem el "llindar de temperatura màxima d’impacte en salut", i que a Catalunya és entre els 33,6 graus de la demarcació de Girona i els 37,9 de la de Lleida, la nostra salut es pot veure afectada greument, especialment quan parlem de gent gran, nadons o nens petits, malalts crònics –especialment cardiovasculars, neurològics i psiquiàtrics– o persones especialment vulnerables o sotmeses a determinats tractaments mèdics per al cor i la circulació, diabetis, diürètics i pel sistema nerviós. Especial atenció als treballadors i treballadores a l’aire lliure o en espais tancats o mal ventilats. El seu risc és molt alt.

Ajudar l’organisme.

Abans de res hem d’evitar al màxim sotmetre’ns a les altes temperatures: a casa el millor és tenir tancades les persianes, finestres i balcons durant les hores d’insolació i ventilar-lo cap al tard, amb la frescor, i si podem, cal disposar de widgets o electrodomèstics per refredar l’ambient, com ventiladors o aire condicionat. Cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima calor, és a dir, migdia i primeres hores de la tarda, i reduir tot el que puguem la nostra activitat física per evitar que el nostre cos encara generi més calor.

Notícies relacionades

Si cal sortir, caldrà buscar els llocs més frescos i a l’ombra, o els espais climatitzats. La major part de les poblacions catalanes ofereixen diversos espais de refugi climàtic com biblioteques i altres equipaments similars, on poder disfrutar de millors temperatures ambientals. Posem-nos roba lleugera i transpirable per no impedir que la suor pugui fer la seva feina de refrigeració en contacte amb l’aire. Un barret o una gorra ajudaran mantenint més protegit el cap. En tot cas, cal mantenir una bona hidratació amb abundants begudes fresques, tot i que no tinguem set, evitant l’alcohol o la cafeïna i similars: l’aigua fresca és la millor alternativa. La dieta ha de ser lleugera, com les fruites i verdures, i amb el mínim de greixos.

Cal ajudar l’organisme. El canvi climàtic fa que els estius siguin més llargs i càlids. Ens hem de preparar per evitar els efectes nocius de la calor.