CONTEXT
Consells pràctics
L’ésser humà tolera malament les temperatures ambientals extremes, que poden tenir efectes sobre la nostra salut
Cal evitar sortir al carrer, o buscar els llocs més frescos i a l’ombra, així com els espais climatitzats

Una mujer se abanica mientras pasa por un termómetro de calle que marca 42 grados en Córdoba, este jueves. /
E l cos té un conjunt de sensors que detecten les grans variacions de temperatura. Quan això passa, el nostre organisme reacciona per no patir danys als seus òrgans vitals. Per fer això, amb la calor, els nostres vasos sanguinis es dilaten buscant abaixar la temperatura i, alhora, es genera la suor perquè, en contacte amb l’aire, s’evapori eliminant també així la calor. L’estratègia consisteix a rebaixar la temperatura del cos, però no sempre és suficient i necessitem aplicar una sèrie de conductes que ajudin el nostre organisme a disminuir l’impacte de la calor sobre el nostre cos o a ajudar a eliminar-lo. Si els nostres mecanismes defensius fallen, els efectes sobre la nostra salut, com la deshidratació o el cop de calor, poden ser fatals.
Quan el nostre entorn presenta unes temperatures que superen allò que diem el "llindar de temperatura màxima d’impacte en salut", i que a Catalunya és entre els 33,6 graus de la demarcació de Girona i els 37,9 de la de Lleida, la nostra salut es pot veure afectada greument, especialment quan parlem de gent gran, nadons o nens petits, malalts crònics –especialment cardiovasculars, neurològics i psiquiàtrics– o persones especialment vulnerables o sotmeses a determinats tractaments mèdics per al cor i la circulació, diabetis, diürètics i pel sistema nerviós. Especial atenció als treballadors i treballadores a l’aire lliure o en espais tancats o mal ventilats. El seu risc és molt alt.
Ajudar l’organisme.
Abans de res hem d’evitar al màxim sotmetre’ns a les altes temperatures: a casa el millor és tenir tancades les persianes, finestres i balcons durant les hores d’insolació i ventilar-lo cap al tard, amb la frescor, i si podem, cal disposar de widgets o electrodomèstics per refredar l’ambient, com ventiladors o aire condicionat. Cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima calor, és a dir, migdia i primeres hores de la tarda, i reduir tot el que puguem la nostra activitat física per evitar que el nostre cos encara generi més calor.
Si cal sortir, caldrà buscar els llocs més frescos i a l’ombra, o els espais climatitzats. La major part de les poblacions catalanes ofereixen diversos espais de refugi climàtic com biblioteques i altres equipaments similars, on poder disfrutar de millors temperatures ambientals. Posem-nos roba lleugera i transpirable per no impedir que la suor pugui fer la seva feina de refrigeració en contacte amb l’aire. Un barret o una gorra ajudaran mantenint més protegit el cap. En tot cas, cal mantenir una bona hidratació amb abundants begudes fresques, tot i que no tinguem set, evitant l’alcohol o la cafeïna i similars: l’aigua fresca és la millor alternativa. La dieta ha de ser lleugera, com les fruites i verdures, i amb el mínim de greixos.
Cal ajudar l’organisme. El canvi climàtic fa que els estius siguin més llargs i càlids. Ens hem de preparar per evitar els efectes nocius de la calor.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Estudi Aquest país europeu és el més feliç del món per vuitè any consecutiu
- Educació a Catalunya Educació manté els canvis a batxillerat: fusions en ciències i cau el pes del TR
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler