Els estralls de la crisi climàtica

Els termòmetres arribaran als 40° i no baixaran dels 24°

La primera onada de calor extrema d’aquest estiu comença avui, s’allargarà fins al cap de setmana i divendres arribarà al pic més alt

Si els pronòstics es confirmen, Barcelona viurà una setmana de nits tropicals, gairebé tòrrides 

Els termòmetres arribaran  als 40° i no baixaran dels 24°
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquest any arriba més tard de l’habitual, almenys respecte al que havíem vist en els últims anys, però ja és aquí. Espanya està a punt d’endinsar-se en la primera onada de calor extrema de l’estiu i tot apunta que portarà valors de rècord. Segons adverteix l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), el desplaçament d’un anticicló des d’Algèria i l’arribada d’una massa d’aire molt càlid i sec des del sud provocaran un marcat augment de les temperatures des d’avui mateix fins com a mínim dissabte a tota la península Ibèrica i Balears.

Durant aquest episodi es podria arribar a xifres pròximes als 40 graus en àmplies zones del país, sobretot en la meitat sud i el quadrant nord-est (aquí es troba Catalunya), i fins a superar els 45 graus a la vall del Guadalquivir. A Catalunya, el Servei Meteorològic (Meteocat) ja ha emès un preavís d’alerta per l’arribada de la calor extrema durant aquesta setmana.

Els termòmetres començaran a pujar a partir d’avui, però no serà fins demà quan, segons apunten els pronòstics, s’arribarà a valors veritablement extrems. Divendres previsiblement serà el dia més càlid d’aquest episodi de calor. "Durant aquest episodi les temperatures pujaran pràcticament a tot Espanya. S’esperen màximes superiors als 40 graus en diversos punts i mínimes que no baixaran dels 24 graus, i podríem tenir una setmana de nits tropicals en gran part de la meitat sud, litoral est i vall de l’Ebre", explica Luis Bañon, portaveu de l’Aemet.

Alguns pronòstics apunten que les temperatures començaran a baixar a partir de dissabte, d’altres miren a diumenge i d’altres encara suggereixen que no hi haurà treva fins a principis de la setmana que ve i que, tot i així, seguiran per sobre del normal per a l’època.

A Catalunya, segons les previsions del Meteocat, la calor també arrencarà avui. Durant aquesta jornada es poden superar els 38 graus a diverses zones de l’oest i de la depressió central. Els termòmetres seguiran a l’alça fins com a mínim diumenge i després, tot i que aniran baixant, tot apunta que marcaran valors molt superiors al normal fins i tot per a aquesta època.

Intrusió de pols

Notícies relacionades

Aquesta setmana a la zona de Lleida es podrien donar registres superiors als 42 graus. A Barcelona, s’esperen màximes per sobre dels 33 graus i mínimes que no baixaran dels 24 graus ni en el moment més fred del dia. Si els pronòstics es confirmen, la capital catalana viurà una setmana de nits tropicals i gairebé tòrrides.

Aquesta primera onada de calor arribarà acompanyada d’una gran massa de pols sahariana que s’estendrà a bona part del territori. Segons apunten els pronòstics del Barcelona Dust Regional Center, la irrupció de la calitja es produirà a partir de demà, entrarà per Andalusia i s’estendrà fins a, com a mínim, el País Valencià i l’extrem sud de Catalunya. Les zones més afectades per aquesta intrusió de pols seran el sud i el sud-est de la península Ibèrica, així com l’arxipèlag canari.