projecte

El món rural guanya pes en la futura Agència de la Natura

El món rural guanya pes en la futura Agència de  la Natura

Iconna/Joan Castro

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els retards de l’Agència de la Natura (Anacat) acumulen gairebé cinc anys. El 2020, el Parlament va votar crear aquest òrgan que s’encarregarà de custodiar el medi ambient, com fa avui la Direcció General de Polítiques Ambientals. "Les principals diferències seran que alguns tràmits es podran fer de manera més eficaç i que els sectors implicats (agricultors, ramaders, propietaris forestals, pescadors) tindran veu dins de l’ens competent", detalla Marc Vilahur, director general.

Fins ara, una part important del món rural s’ha mobilitzat en contra de la seva posada en marxa. Alguns d’ells assenyalen que es volen imposar restriccions a les seves activitats "des de Barcelona", sense conèixer prou la realitat de les comarques més rústiques. Davant aquesta situació, fa mesos que el Departament d’Acció Climàtica dialoga amb els sectors més reticents. Tot i així, certes entitats continuen enrocades en la seva posició de rebuig del nou òrgan.

Notícies relacionades

Malgrat aquest escenari, el Govern ha optat per publicar al DOGC una proposta ferma d’estatuts que demostra aquesta "voluntat integradora" que fins i tot ha irritat part dels conservacionistes, que opinen que hi ha massa concessions al sector productiu. "L’agència és compatible amb el món rural i aquest document ho demostra", afirma Vilahur. Una de les novetats és que la presidència del consell social de l’Agència de la Natura l’ostentarà una persona procedent del món rural.

No obstant, les associacions de propietaris i agricultors contràries a aquesta agència que ha de protegir el medi ambient no s’acontenten amb aquesta presidència: el que pretenen és tenir representants al consell de direcció de l’agència. En aquests moments, la llei contempla que els que formin part del consell de direcció siguin persones expertes en la conservació del medi ambient. Per canviar la llei s’hauria d’aconseguir un acord polític.

Temes:

Barcelona Govern