Més de la meitat de morts el 2023 va consumir substàncies

Els fàrmacs més ingerits són benzodiazepines, antidepressius i opioides

El nombre de positius al volant va créixer un 0,8%, amb descensos en alcohol (-2,8%) i augments en drogues (2,3%) i psicofàrmacs (1%).

Més de la meitat de morts el 2023 va consumir substàncies
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El consum d’alcohol, drogues i certs fàrmacs multiplica les possibilitats de morir al volant. Ho demostren, any rere any, les anàlisis forenses que es realitzen als conductors. Aquest any la memòria de l’Institut de Toxicologia del 2023, presentada ahir, demostra que més de la meitat dels conductors morts en accidents de trànsit i sotmesos a autòpsia, el 53,6%, van donar positiu, cosa que suposa un 0,8% més que el 2022.

La bona notícia és que s’ha produït un descens en la detecció d’alcohol, del 2,8%, mentre que augmenten els positius en drogues (un 2,3%) i psicofàrmacs (1,1%). L’alcohol continua sent la substància més consumida (era present en el 32,7% dels conductors), però que en descendeixi el consum –també ho va fer el 2022– suposa una "gran notícia", segons el director de Trànsit, Pere Navarro.

No obstant, el màxim responsable de la DGT adverteix que les anàlisis toxicològiques, "que no són hipòtesis, sinó una fotografia de la realitat", demostren que més de la meitat dels conductors havien consumit substàncies que alteren la conducció, de manera que "la incidència en la seguretat viària és més que evident".

Toc d’atenció

Així mateix, Navarro va destacar que tot i que descendeixi el nombre de conductors que consumeixen alcohol, els que ho fan l’ingereixen en grans quantitats, ja que gairebé el 70% dels morts presentava una taxa superior a 1,2 grams per litre de sang, "cosa que suposa una alta intoxicació, és delicte i és una crida d’atenció sobre aquest problema". Les drogues es van detectar en el 22,7% dels conductors morts, principalment cocaïna, cànnabis i amfetamines. Les dades mostren que fins als 34 anys hi ha més consum de cànnabis, mentre que a partir dels 35, de cocaïna. No obstant, des del 2016 ha crescut un 6,7% la detecció de cocaïna i ha descendit el cànnabis (un 2,5% des del 2018).

I els fàrmacs –presents en el 15,7% de les mostres– més consumits són les benzodiazepines (en el 53% dels conductors positius), els antidepressius (40,7%) i els opioides (18,5%). La detecció a l’alça es correspon a un consum més gran de tranquil·litzants i ansiolítics entre la població, a mesura que han crescut, també, els trastorns mentals.

La memòria de l’Institut de Toxicologia mostra també que, freqüentment, els conductors que moren al volant barregen diverses substàncies (el 34%). La combinació més comuna és alcohol i cocaïna (54,3% dels positius), alcohol i cànnabis (19,1%) i alcohol, cocaïna i cànnabis (13,8%).

El cas dels vianants

Notícies relacionades

L’anàlisi inclou també vianants morts per atropellament i mostra un augment substancial, del 16%, en els resultats toxicològics positius. Un 58,5% dels 200 vianants morts i sotmesos a autòpsia durant el 2023 havien consumit alcohol (29%), drogues (22%) o fàrmacs (27%) i un 42% de manera combinada. Altres dades rellevants que inclou la memòria fan referència al fet que la majoria de conductors morts amb resultats toxicològics positius segueixen sent homes (el 90%), per un 9,7% de dones.

La franja d’edat majoritària de consumidors de substàncies al volant continua sent la de 25 a 54 anys, tot i que amb un percentatge del 58,5% s’ha reduït en relació amb el 2022, en què va ser del 63,6%.

Temes:

Trànsit