GRAN OPERACIÓ ANTIDROGA

Desmantellada la flota més gran de narcovelers coneguda fins ara

La Policia Nacional deté 51 persones i intervé 1.500 quilos de cocaïna, vuit vaixells i 36 vehicles. L’entramat, internacional, tenia a Marbella, València i Alacant les seves capitals.

Desmantellada la flota més gran de narcovelers coneguda fins ara
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En el seu moment àlgid, la xarxa de narcotràfic que ha desmantellat la Policia Nacional guanyava molts diners. A un milió d’euros d’inversió per noli i vint vegades més el benefici. Guanyaven tants diners que fins i tot s’ho prenien a broma. En un dels mòbils intervinguts als narcos hi ha una imatge curiosa: un d’ells envia una foto d’un WC forrat amb bitllets de cinquanta euros, com si cada dia defequés sobre una fortuna.

La foto del vàter forma part de les proves que han sigut posades a disposició del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Arrecife (Lanzarote), sobre el qual recau la investigació del cop policial contra la flota més important de narcovelers coneguda fins ara. Deu vaixells amb els quals una trama d’inversors en el narcotràfic importaven a Europa cocaïna americana.

País clau

Espanya és el lloc clau d’aquest narcocabotatge. Han caigut 26 dels 51 detinguts d’una trama que tenia a Marbella, València i Alacant les seves capitals. La Policia Nacional va efectuar registres a Màlaga, València, Almeria, Alacant, Girona i Múrcia, i també en set països: Noruega, Bulgària, el Regne Unit, Panamà, Trinidad i Tobago, Colòmbia i Portugal.

La Policia la considera "l’organització més gran de narcovelers del món" en una nota difosa ahir. En l’operació han col·laborat agents antidroga de la NCIS noruega, la NCA britànica, l’Europol, la DEA nord-americana, la policia francesa, la polonesa, la portuguesa, la búlgara i altres forces de seguretat balcàniques, perquè una de les característiques d’aquest entramat és la multinacionalitat. Però és Espanya el lloc de referència. No només per a la captació de bona part de les tripulacions, sinó també com a residència dels que organitzaven les inversions d’albanesos, britànics, canadencs, noruecs... en cabotatges organitzats des del Carib.

De fet, a Alacant és on té la seva residència el principal organitzador, un professor de noruec amb nacionalitat noruega però nascut a l’Iran. Aparentment es guanyava la vida fent classes de noruec per internet, però en realitat no era mestre. De la seva qualitat de docent ve el nom d’aquest cop policial: operació Mentor.

El narcotràfic ja no opera amb grans figures com el difunt Pablo Escobar. Ara són petits clans –en aquest cas, colombians– els que aporten la droga, i els inversors, contactats per grisos i discrets organitzadors dels nolis, són els que aposten el capital, els que decideixen si els interessa el negoci i si aposten des de Mèxic, o des del Canadà, o des de Dubai, des de Montenegro o, en fi, des de la Costa del Sol o la Costa Blanca.

11 nacionalitats

En aquesta operació hi ha detinguts d’11 nacionalitats, però els noruecs tenen una presència clau en l’entramat. La xarxa tenia amarrats velers per diversos ports de l’Atlàntic:les Canàries, Cap Verd, Trinidad i Tobago, les Açores... Punts estratègics des dels quals salpar si un vaixell s’avariava o calia transvasar la càrrega.

Notícies relacionades

En cada noli, fins a 1.500 quilos de coca. Sempre en vela, en embarcacions d’aproximadament 15 metres d’eslora. Als tripulants se’ls reclutava traient importància al treball: "Recolliràs una cosa en aigües internacionals i l’entregaràs en aigües internacionals; no hi ha perill". I entraven al negoci marins coneixedors de la travessia atlàntica, gent amb problemes de diners o multidelinqüents que passaven d’activitats violentes a altres de més tranquil·les.

En origen, barcos pesquers o llanxes rígides portaven la càrrega des de la costa colombiana o veneçolana fins al veler, situat en aigües internacionals. El veler, ja carregat amb els farcells de droga, iniciava "la tornada", en ocasions després que la tripulació s’encomanés a un sacerdot perquè els beneís.