El Govern adverteix que la sequera no s’ha acabat

Samuel Reyes, director de l’ACA, avisa que algunes zones continuen en escassetat i crida a estar llestos per afrontar una altra crisi de reserves.

El Govern adverteix que  la sequera no s’ha acabat
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

"La sequera no ha acabat. Ha plogut, sí. Però n’hi ha prou amb mirar un mapa per entendre que la crisi hídrica continua aquí", sentencia sense embuts Samuel Reyes, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Quan parla d’analitzar un mapa, es refereix a d un cop d’ull a les diferents unitats d’explotació: és cert que cap es troba en emergència avui en dia, però sí que hi ha diversos municipis que estan encara sota la fase d’alerta o excepcionalitat per la falta de pluges.

¿I quan es donarà per acabada la sequera? Quan els embassaments superin el 60% de la seva capacitat o quan totes les comarques de Catalunya estiguin pintades de verd o blau. De moment, la majoria continuen pintades de groc i taronja. A més, s’ha de destacar també la situació de les regions del sud de les conques internes.

Aqüífers al límit

El pantà de Riudecanyes se situa a menys del 2% de la seva capacitat, mentre que diversos aqüífers d’aquesta zona estan al límit. De tota manera, el proveïment està totalment garantit, ja que el minitransvasament de l’Ebre subministra aigua a la província de Tarragona. Durant la setmana vinent, l’ACA i el Departament d’Acció Climàtica estudiaran la possibilitat de canviar de fase a les capçaleres del Ter i el Llobregat, que continuen en excepcionalitat.

Les pluges han millorat l’estat de les reserves en aquests llocs i els rius baixen amb molta més força que mesos enrere. Però també és veritat que estem a l’estiu i que les pròximes setmanes és possible que siguin seques, també en aquests territoris.

Reyes va avisar que, si no arriben pluges durant el que queda d’estiu i a la tardor tampoc, el sistema Ter Llobregat, que proveeix gairebé sis milions de catalans, podria tornar a l’estat d’excepcionalitat. No obstant, la temuda emergència no tornaria fins a l’any 2025. "Tenim diverses obres en marxa per disposar de més resiliència hídrica i els ajuntaments començaran a millorar l’eficàcia de les seves xarxes a través de les subvencions que els hem facilitat", va voler destacar Reyes.

Bombament riu a dalt

Notícies relacionades

Per ara, les dessalinitzadores continuen funcionant a tota màquina, per haver de recórrer el mínim als embassaments i preservar d’aquesta manera l’aigua el màxim temps possible de cara a la tardor. En canvi, l’aigua regenerada produïda al Prat de Llobregat ja no s’utilitza completament per convertir-la en aigua potable. Una porció es bomba riu amunt i es manté al Llobregat per actuar com a cabal ambiental, segons va explicar Reyes.

La intenció del Govern és construir una dessalinitzadora portàtil al port de Barcelona per assegurar l’aigua en cas que l’emergència hídrica es repeteixi abans que les futures dessalinitzadores de Blanes i Cubelles estiguin llestes.

Temes:

Govern