VIOLÈNCIA SEXUAL

La meitat de les joves han sigut agredides en contextos d’oci

La meitat de les joves han sigut agredides en contextos d’oci
1
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

La meitat de les dones i una quarta part dels homes joves a Espanya han patit agressions sexuals facilitades per les drogues, especialment l’alcohol, en algun moment de la seva vida. Tocaments i petons són les formes més comunes, mentre que una de cada 10 persones experimenten violència més invasiva, com la masturbació, la penetració i el sexe oral.

Aquestes són algunes de les conclusions a les quals ha arribat un grup de recerca en Ciències Químiques i Forenses (Cinquifor) de la Universitat d’Alcalá de Henares, que acaba de publicar-se a la revista Science Direct i que va comptar amb la participació de 1.600 joves entre 18 i 35 anys residents a Espanya.

L’agressió sexual facilitada per drogues és una forma específica de violència sexual en la qual els perpetradors s’aprofiten de víctimes incapacitades per substàncies psicoactives, incloent-hi l’alcohol i altres drogues, consumides voluntàriament o involuntàriament. Per als investigadors és clau poder conèixer la prevalença d’aquest problema en contextos de festes juvenils i identificar els factors de risc des d’un enfocament de gènere per mirar de desenvolupar estratègies de prevenció efectives dirigides a erradicar-lo.

Tres vegades més risc

Notícies relacionades

Així, el treball ha vist que les dones tenen un risc tres vegades més alt que els homes de patir aquest tipus de violència, sobretot les que compten amb un nivell educatiu més baix: la prevalença arriba gairebé a una de cada dues dones joves (48,4%) per un de cada quatre homes (27%). També les persones d’origen estranger i homes i dones no heterosexuals són més vulnerables a patir un episodi així.

Entre les drogues predomina l’alcohol (79% en agressions a dones i 83,3% en homes). El segueix el cànnabis (8,9% en dones i 15,7% en homes), mentre que les conegudes com a drogues de la violació estan involucrades en una minoria de casos.