Cinquena i última sessió del judici

"La processada li va injectar insulina per matar-lo"

Les acusacions afirmen que hi ha prou proves per condemnar Ángela Dobrowolski a 13 anys de presó per intent d’assassinat del productor audiovisual Josep Maria Mainat.

"La processada li va injectar insulina per matar-lo"
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal David Viñambres va ser taxatiu en la cinquena i última sessió del judici contra Ángela Dobrowolski pel presumpte intent d’assassinat del seu exmarit, Josep Maria Mainat, productor audiovisual i exmembre de La Trinca. "L’única conclusió és que la processada li va injectar insulina per matar-lo" i "no va poder defensar-se", va afirmar en el seu informe final. La resta d’hipòtesis, al seu entendre, no tenen fiabilitat, són "fantasioses", "inversemblants" i "impossibles". Per l’acusació pública, els indicis que s’acumulen contra l’acusada són aclaparadors, tot i que en va destacar un de concloent: els metges que van testificar en la vista van assegurar que l’única possibilitat que el músic patís un coma glucèmic era pel subministrament d’insulina, i van descartar la saxenda, un fàrmac que s’utilitza per aprimar-se i que també consumia Mainat.

La processada va fer ús de l’última paraula i va expressar que, "fins fa dues hores", creia que l’acusació particular, és a dir, Mainat, "demanaria l’absolució". "Vaig lluitar per salvar-li la vida", va assegurar, alhora que va acusar "d’extorsió" l’informàtic que va contractar per recuperar les gravacions de les càmeres de la casa: segons ella, li va demanar diners i també "esperava sexe". El fiscal i l’advocada del productor, Olga Tubau, reclamen per a Dobrowolski 13 anys de presó per un delicte d’assassinat en grau de temptativa. La defensa, per la seva banda, demana l’absolució o alternativament sis mesos per imprudència greu.

En un extens informe de més d’una hora i mitja, el fiscal es va esplaiar a detallar cadascuna de les proves que suporten la seva petició de pena i va argumentar l’existència de la traïdoria perquè Mainat, diabètic i medicat amb pastilles, "no va pensar mai que la seva exdona li injectaria insulina". A més, a l’estar adormit "no va poder defensar-se" i estava desvalgut.

Contundent i clara, l’acusació pública no només va afirmar que la processada és culpable, sinó que també va intentar encobrir-ho i salvar-se ella mateixa trucant, més de mitja hora després de l’episodi d’hipoglucèmia, al SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques). "Va ser una trucada absolutament manipuladora (...) No va trucar per salvar Mainat, sinó per salvar-se ella", va dir. "No volia que es descobrís la seva acció", va insistir.

Segons el fiscal, el músic "podria haver mort", alhora que els fets, que van tenir lloc la matinada del 23 de juny del 2020 a la seva residència de Barcelona, són summament greus. Segons la seva opinió, Dobrowolski "tenia un pla per aconseguir el seu propòsit criminal", que no era cap altre que "acabar amb la vida" del seu exmarit. El motiu: haver descobert a l’accedir al correu personal del productor que ella es quedava fora del testament si es divorciaven. La tarda anterior al coma hipoglucèmic, ell li va comunicar que l’endemà presentaria els papers per divorciar-se, cosa que va produir una forta discussió entre la parella.

Mòbil econòmic

Notícies relacionades

L’acusació entén que l’"important mòbil econòmic" va impulsar Dobrowolski a injectar insulina al seu exmarit. No és només que els metges hagin testificat que aquesta substància és l’única causa que Mainat tingués un coma hipoglucèmic, sinó que les anàlisis clíniques fetes en un segon ingrés hospitalari (el músic va tenir una recaiguda al cap de poques hores) van revelar l’existència d’un component que "només té explicació amb l’administració d’insulina".

El fiscal va desacreditar la declaració de Dobrowolski. L’acusada, que només va respondre al seu advocat, va desplegar "un discurs prefabricat", segons l’acusació pública, que "va obviar totes les proves de càrrec" i només va ser "capaç d’oferir contestacions incoherents". En l’informe final, va destacar les múltiples ocasions en què la processada va anar a la cuina i va obrir la nevera (fins a 17 vegades). Les portes obertes del frigorífic i el congelador van impossibilitar que les càmeres de seguretat captessin què agafava del seu interior.