SATURACIÓ

Milers de persones surten al carrer a Palma contra el turisme

Pancartas en la manifestación contra la saturación turística

Pancartas en la manifestación contra la saturación turística / Gabriel Crespí

1
Es llegeix en minuts
P. Morell / G. CrespíI. Aguado

"Canviem el rumb, posem límits al turisme". Sota aquest lema va transcórrer ahir una multitudinària manifestació al centre de Palma en protesta contra la saturació turística. Organitzada per la plataforma Menys Turisme Més Vida, la mobilització reclama un canvi de model turístic que tingui en compte els residents. La delegació del Govern va estimar en 12.000 els participants, mentre que l’organització va elevar la xifra fins als 50.000.

La manifestació es va omplir de cartells originals i performances que ironitzaven sobre la situació de saturació a Mallorca, amb pancartes com Enjoy balconing (Disfruteu del balconing) o una enorme "casa del futur" feta de cartró que "es lloga" per 20.000 euros. Fins i tot s’hi va poder veure una performance en contra dels jets privats, amb un avió fet a mà, i un creuer també artesanal. Al llarg de la manifestació es van cantar proclames com ara "No hi ha aigua per a tant turisme", "L’aigua per als pagesos, no per als camps de golf" i "No és turismofòbia, és lluita de classes".

Alguns visitants han respost als manifestants : "¿De què us queixeu? Sense turisme us moriríeu de gana".

A la plaça de Cort i a la plaça Major, la policia local va protegir les terrasses dels bars i restaurants amb cinta de precinte amb la intenció de separar els manifestants dels turistes que estaven asseguts.

Notícies relacionades

Debat global

Una protesta que se celebra 15 dies després de l’organitzada pel mateix motiu a Barcelona i després de les manifestacions iniciades aquesta primavera a les Canàries o les que hi ha hagut per tot Andalusia, en capitals molt afectades com Cadis, Granada, Màlaga i Sevilla, i que ha tingut repercussió fins i tot al Parlament alemany, país de procedència de molts dels turistes de l’illa balear.