INTERVENCIÓ PIONERA
Can Ruti aconsegueix que dos tetraplègics respirin sense ajuda
La intervenció permet implantar un marcapassos diafragmàtic i treure la ventilació
L’Institut Guttmann i el centre hospitalari porten a terme per primera vegada a Europa una reconstrucció del nervi frènic en dos pacients amb lesions medul·lars.
L’Institut Guttmann i l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) han portat a terme per primera vegada a Europa una reconstrucció del nervi frènic (el que fa funcionar el diafragma: el principal múscul de la respiració) en dos pacients amb tetraplegia alta, amb l’objectiu que tornin a respirar sense ventilació mecànica.
En els pacients amb tetraplegia o lesió medul·lar cervical alta es produeix una fallada de l’autonomia ventilatòria que fa necessària la ventilació mecànica. La implantació d’un marcapassos diafragmàtic per incrementar aquesta autonomia respiratòria i permetre la retirada parcial o completa de la ventilació mecànica resulta efectiva entre un 40% i un 80% dels casos, però no pot portar-se a terme si els nervis frènics, transmissors de l’impuls nerviós al diafragma, estan danyats.
El marcapassos diafragmàtic es col·loca al diafragma i funciona com el del cor: a base de deixar anar estímuls elèctrics. «Però aquesta cirurgia d’implantació no funciona en entre un 20% i un 30% de pacients perquè el seu nervi frènic està excessivament danyat. L’única opció que tenien fins ara era continuar connectats 24 hores a un respirador, que a la llarga és el que escurça l’esperança de vida», assenyala Carlos Martínez, cap de Secció del Servei de Cirurgia Toràcica de Can Ruti.
«Hi ha dos nervis frènics, un a cada costat del cor. El que fem és connectar aquest nervi a un altre nervi que funcioni. En el cas d’un dels dos pacients el vam connectar a un altre que és a la base del crani i que és l’origen de la medul·la espinal. I per a això vam utilitzar un nervi de la seva cama que funcionava i que vam col·locar d’entroncament entre tots dos», assenyala aquest cirurgià.
Els pròxims mesos
El cas del segon pacient va ser més complicat perquè aquest tenia també lesionats el nervi d’origen de la medul·la espinal. Per això els metges van connectar el nervi frènic amb un altre nervi a nivell de l’abdomen. «En els dos casos vam implantar el marcapassos del diafragma. En els pròxims mesos el nervi frènic es recuperarà», explica Martínez, qui destaca que aquesta cirurgia és «pionera» a Europa a l’oferir una «alternativa» a pacients que viuen connectats a un ventilador mecànic i que no són candidats al marcapassos diafragmàtic.
Notícies relacionadesLa ventilació mecànica a través d’una traqueotomia és la teràpia estàndard per a pacients amb tetraplegia després d’una lesió medul·lar per sobre del nivell neurològic C4. «Retirar el respirador mecànic millora l’esperança i la qualitat de vida dels pacients. Són pacients que, a l’estar connectats al respirador, no poden desplaçar-se. No poden viatjar, no poden anar amb avió. No tenen gust, no tenen olfacte», afegeix el doctor.
A més, el respirador genera «infeccions respiratòries greus», per la qual cosa «sortir-ne» fa que el risc «disminueixi».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034