Salut digestiva i mental
Una microbiota sana redueix la irritabilitat en persones amb TDAH
L’exercici físic, prendre aliments amb fibra i dormir bé ajuden a una salut mental sana
La Vall d’Hebron descobreix que una barreja de probiòtics i prebiòtics millora la desregulació emocional i la desatenció en aquests pacients.

Cada vegada hi ha més «evidències científiques» que tenir una microbiota intestinal (els microbacteris que colonitzen el nostre aparell digestiu) sana és «indispensable» no només perquè el cos de les persones «funcioni» bé, sinó també la seva salut mental. Un estudi liderat per investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR) ha demostrat ara que els simbiòtics, una combinació de probiòtics i prebiòtics (tots dos potenciadors de la flora intestinal) són una eina prometedora per tractar la irritabilitat en adults amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) i el trastorn límit de la personalitat (TLP). Aquesta investigació torna a posar el focus en la cada vegada més clara relació entre la microbiota intestinal i alguns pacients amb trastorns psiquiàtrics.
«Ja sabíem, per estudis previs, que els pacients amb TDAH i trastorn límit de la personalitat tenien una microbiota alterada. I també havíem vist que, en pacients amb clínica psiquiàtrica, si alteràvem la microbiota, aquests podien millorar els seus símptomes», explica a EL PERIÓDICO Gara Arteaga, psiquiatra de l’Hospital de la Vall d’Hebron i investigadora del VHIR. Ella és un dels rostres més visibles d’aquest estudi en què van participar també la Universitat de Semmelweis (Hongria) i l’Hospital Universitari Goethe de Frankfurt (Alemanya). El treball, publicat a la revista Brain, Behavior and Immunity, va incorporar 180 pacients d’entre 20 i 65 anys, dels quals 113 tenien TDAH; 44, TLP; i 23 van ser diagnosticats amb les dues patologies. Tots tenien símptomes d’irritabilitat i la majoria ja prenien una altra medicació.
Aquesta investigació tenia per objectiu veure què passava si es donava aquesta barreja de simbiòtics a pacients amb dèficit d’atenció i amb trastorn límit de la personalitat que a més tinguessin «nivells d’irritabilitat alts».
Millora evident
D’aquests 180 pacients examinats a la meitat se’ls va donar placebo i a l’altra meitat, els simbiòtics. «Vam veure que, a les 10 setmanes, els pacients a qui havíem donat simbiòtics tenien una resposta significativament millor. Vam veure com milloraven la irritabilitat i altres símptomes, com la desregulació emocional i la desatenció. I com funcionaven millor en molts àmbits de la seva vida i en la seva feina», assegura la psiquiatra.
Segons Arteaga, cada vegada hi ha més «evidències científiques» que tenir una microbiota sana és «indispensable» perquè el cos «funcioni bé». Així, les persones que tenen una microbiota alterada tenen «més malalties», com la diabetis. Però no només això. «Hi ha un percentatge de persones amb trastorns mentals que tenen alteracions a la microbiota perquè aquests bacteris de la microbiota interaccionen amb les hormones i amb el sistema inflamatori de l’organisme, tots dos indispensables perquè el cervell es desenvolupi bé.» L’exercici físic, prendre aliments amb fibra, fulles verdes o quefir, i descansar bé, ajuden a una salut mental sana.
- La presa espanyola més jove a l’estranger La jove de l’Hospitalet presa set anys a Oman torna a casa
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- A Sant Adrià de Besòs De fabricar energia a fabricar cultura
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- Barcelona, protagonista IMB School: com aprendre a liderar el negoci de la música
- La caixa de ressonància Assimilar tota la nova música ja és impossible: relaxi’s i disfruti
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Barcelona ofereix 370.000 places a nens i adolescents per activitats durant l’estiu