CENTRES PENITENCIARIS

Una reclusa agredeix una funcionària de la presó de Mas d’Enric

La interna li va arrencar violentament un floc de cabells, en el tercer incident en aquesta presó del Tarragonès des que un pres va matar la cuinera Núria López.

Una reclusa agredeix una funcionària de la presó de Mas d’Enric
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una presa de la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), va agredir i va arrencar violentament un floc de cabells a una funcionària que va intentar impedir-li el pas al pati del centre, on pretenia enfrontar-se a una altra reclusa, segons informen fonts penitenciàries. El sindicat CSIF denuncia que aquest incident ha sigut un intent d’homicidi, qualificatiu que des de la Conselleria de Justícia desmenteixen, ja que, en contra del que va afirmar l’organització sindical, no es va produir un intent d’asfíxia «amb un cordill», sinó que durant la disputa la interna va trencar una cinta que la funcionària tenia al coll.

CSIF considera aquests fets d’«extrema gravetat» i assenyala com a responsables la consellera de Justícia en funcions, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.

Segons fonts penitenciàries, l’incident es va produir diumenge cap a tres quarts de dotze del migdia al mòdul de dones de la presó de Mas d’Enric, on conviuen 43 recluses, quan aquesta funcionària va mirar d’evitar que una presa agredís una altra interna, impedint-li l’accés al pati de la presó. En aquell moment, la reclusa es va encarar a la funcionària, li va estirar la cinta que portava al coll i de la qual penjava una clau i li va donar una forta estrebada als cabells. Una segona funcionària que era en aquell mòdul i diverses internes van ajudar a aturar l’agressió que estava portant a terme la reclusa.

Aïllada a la seva cel·la

La treballadora agredida va ser atesa pels serveis mèdics de la mateixa presó de Mas d’Enric i, posteriorment, va reprendre la feina fins que va finalitzar el seu servei. La interna va ser aïllada a la seva cel·la. Davant aquesta agressió, el sindicat ACAIP denuncia de nou la «falta de seguretat» a les presons catalanes i demana dimissions en la cúpula del Departament de Justícia.

És el tercer acte de violència que es produeix al centre penitenciari ubicat al Catllar des que, el 13 de març, un pres va matar la cuinera Núria López i després es va suïcidar. Aquest crim va provocar importants mobilitzacions entre els funcionaris de presons, que van arribar a tallar durant dies els accessos de diverses presons catalanes. L’intern, que feia anys que complia condemna, estava destinat a la cuina, ja que tenia un càrrec de confiança, i va sorprendre la víctima atacant-la amb un ganivet.

Notícies relacionades

L’assassinat de López va ser la gota que va fer vessar el got. Durant anys, els sindicats penitenciaris han clamat contra el Departament de Justícia per l’augment dels incidents a l’interior dels centres i pel que consideren una gestió nefasta a les presons. Afirmen que els presos són cada vegada més violents i que els treballadors han perdut el principi d’autoritat que tenien. Lamenten que s’han d’enfrontar a lesions i amenaces «diàries» i que se senten abandonats per l’Administració catalana, un qüestionament que el Govern rebutja insistentment. És el xoc entre dos models de gestió: el que demana més mà dura i el que aposta per la reinserció. De dues visions de la gestió penitenciària. D’una banda, les reclamacions de mà dura o de més control (com és permetre l’ús d’aerosols o els aïllaments), i de l’altra, la política del Govern, qualificada de «bonista» pels sindicats, encaminada a la reinserció dels presos, amb l’aposta, per exemple, del règim obert o de semillibertat o l’increment de mitjans per combatre la salut mental.

Arran d’aquest succés, Mas d’Enric va retirar de la cuina 15 presos condemnats per delictes violents. Així mateix, els sindicats i el Govern van arribar a un acord de millores laborals i de seguretat en els treballadors penitenciaris per valor de 30 milions d’euros.

Temes:

Govern Arran