BALANÇ DEL 2023

Catalunya segueix "lluny" dels percentatges ideals en reciclatge

«Les ciutats han d’instal·lar sistemes com el porta a porta», insta Peraire

L’Agència de Residus demana la implicació de les grans ciutats que no arribin al 40% de la recollida selectiva. El 2023, no obstant, hi va haver una reducció de residus del 14% respecte al 2010.

Catalunya segueix "lluny" dels percentatges ideals en reciclatge
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Catalunya compleix l’objectiu de mínims fixat en reducció de residus i segueix "pel bon camí", en paraules d’Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Durant el 2023, hi va haver una reducció de residus del 14% respecte al 2010, un punt més del que marca la llei estatal, però lluny encara dels objectius europeus. L’agència destaca que la baixada s’ha "consolidat" en època de creixement econòmic, un fet que consideren "molt rellevant".

No obstant, el reciclatge continua sent la gran assignatura pendent. La norma comunitària fixa que s’han de reciclar el 55% dels residus. Catalunya, de moment, està en el 40% i va camí de no arribar a la meta.

Com a mínim per acostar-s’hi, Peraire, que fa temps que incideix en aquesta idea, reclama la implicació de les grans ciutats: "Ha arribat la seva hora. Han d’instal·lar sistemes de recollida selectiva com el porta a porta per canviar les dades".

"Hauríem d’accelerar"

El 2023, es van generar a Catalunya 3,77 milions de tones de residus, això és prop d’un 2% menys que l’any anterior. "Sembla que la tendència es consolida, però hauríem d’accelerar", afirma Peraire. De cara al 2025, la llei exigeix que s’hagi reduït un 13% el nombre de residus respecte al 2010. Catalunya ja ho ha fet en un 14%, per això Peraire dona per fet que les dades de cara als anys de marge que encara queden seran "molt bones".

Per al director de l’ARC, l’important és que la tendència a la baixa s’ha consolidat coincidint amb el creixement econòmic. "Amb aquestes dades es fa bona la màxima que diem sempre, que el millor residu és el que no es genera", assenyala. No obstant, Peraire deixa clar que "cal continuar treballant" per mantenir aquesta dinàmica.

En canvi, les coses no van tan bé en l’assignatura de la recollida selectiva. En aquest sentit, Catalunya va reciclar el 40% de tots els seus residus. Aquest 40% és la dada que preocupa, ja que la normativa europea situa el reciclatge en el 55% el 2025, o sigui que, per complir, en dos anys s’hauria d’ampliar 15 punts.

"El ritme actual és de poc més d’un punt percentual anual de millora", lamenta el director de l’agència. "Considerem que és un estancament", constata. El problema, segons el seu punt de vista, és a les grans ciutats, ja que el 2% dels municipis (que representen al 50% de la població) han de millorar: "Estem al començament de les legislatures municipals i no hi ha excuses. És cert que alguns alcaldes tenen por de la reacció de la ciutadania, però cal ser valent i els projectes han de començar a desenvolupar-se".

Peraire dona per fet que les dades de les ciutats de més de 50.000 habitants milloraran d’aquí tres o quatre anys, perquè moltes han apostat per projectes que tenen aquesta durada. "Els donem suport tècnic, econòmic i polític. Però no s’ha d’oblidar que el reciclatge és una competència municipal", diu.

Complir amb Europa

Cal tenir en compte que el 60% de tot el que no es recicla acaba a la incineradora o a l’abocador. "Aquesta és una xifra massa alta i nosaltres farem tot el que estigui a les nostres mans per poder arribar al que ens marca Europa", ha concretat. Ara bé, des de l’ens donen per descomptat que si no hi ha un canvi important no s’arribarà a l’objectiu del 55% de reciclatge de cara al 2025.

Un dels elements "clau" per millorar les xifres de recollida selectiva i reciclatge és la implicació de les grans ciutats catalanes. I és que les dades revelen que en les 23 localitats amb més de 50.000 habitants i on viu el 53% de la població, la mitjana de recollida selectiva no arriba al 39%.

En canvi, en els 923 municipis més petits restants i on habita el 47% de la ciutadania aquesta xifra puja deu punts. "Estem treballant en diversos projectes i amb la implicació de les grans ciutats per poder fer un pas endavant", concreta.

Notícies relacionades

Tot això fa que Catalunya estigui just per sota de la mitjana europea, tant en la recollida selectiva com en reciclatge. "Anem bé, però encara tenim molt marge de millora. Nosaltres volem reflectir-nos amb els que millor ho fan", remarca.

Quant a les comarques que més reciclen, la Conca de Barberà és la que lidera la llista, però destaquen especialment el Pla de l’Estany i la Selva com les que més han crescut durant el 2023.