Revés a la investigació

Els Casuals poden deslliurar-se d’una acusació de segrest

La víctima, H. O., està il·localitzable i sense ella és impossible continuar les indagacions. El jutge retira la fiança dels implicats, que ja estan en llibertat.

Els Casuals poden deslliurar-se d’una acusació de segrest

ARCHIVO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una altra clatellada a la investigació sobre els Casuals, el grup ultra del FC Barcelona nascut en el si dels Boixos Nois. En una macrooperació policial del juny del 2022, els Mossos van practicar 25 detencions pels delictes de segrest, tinença d’armes, tràfic de drogues, extorsions i pertinença a organització criminal. Ara els membres d’aquest grup que estaven imputats per un segrest poden deslliurar-se d’aquesta acusació perquè la víctima, H. O., està il·localitzable i sense ella és impossible continuar les indagacions, segons els documents a què ha tingut accés EL PERIÓDICO

D’entrada, el titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Barcelona, Sergio Escalona, que tramita la causa contra els Casuals, ha hagut de deixar sense efecte la fiança que va imposar a alguns dels imputats perquè sortissin fa uns mesos en llibertat, excarceració que ja es va produir per un error del jutge de Cornellà que va iniciar la investigació i que no va limitar en el temps la còpia de la informació registrada en els telèfons confiscats a tres sospitosos, com marca la llei.

Escalona va dictar a finals de juny una resolució en la qual assenyala que "la víctima del suposat segrest es troba en parador ignorat" i ha trencat "tot contacte amb la unitat investigadora encarregada de la seva localització". I afegeix que com que el seu testimoni és "essencial" per al manteniment de la imputació pel delicte de segrest i lesions, "és procedent deixar sense efecte la condició de prestació de fiança". Una de les diligències que quedava per practicar, de summa importància, és una roda de reconeixement d’un dels sospitosos.

"Gent molt perillosa"

El presumpte segrest es va produir el novembre del 2022. Segons va declarar la víctima, H. O, veí de Terrassa, cap a les 20.59 hores del 14 de novembre va rebre una trucada a través de l’aplicació Whatsapp en la qual una persona coneguda li va preguntar si podien prendre un cafè l’endemà, 15 de novembre. Aquell dia, a les 20.10 hores, a H. O. li van dir que l’estaven esperant a la porta de casa seva. Quan va baixar al carrer, aquest mateix individu el va comminar que entrés en un cotxe. Ell s’hi va negar, però va veure que una altra persona se li acostava per l’esquena "amb actitud amenaçadora". El va empènyer, el va agafar del coll i li va donar cops a l’estómac fins que va entrar al vehicle, on hi havia dues persones més, als quals anomena pels seus malnoms.

Durant el trajecte per la C-58 en direcció a Manresa, un dels presumptes segrestadors li va preguntar: "¿On és el nen?, ¿Què, no et sona aquest camí?; si no ens ajudes, et matarem, et donaré una oportunitat, som Casuals, aquí ningú juga amb els Boixos Nois; tenim un respecte per tot el que fem a Barcelona i la gent ens té por". Davant aquestes paraules, H. O. va entendre que la seva vida podia perillar. "Ja que sap que els Casuals són gent molt perillosa", detalla l’atestat dels Mossos.

Notícies relacionades

En el trajecte li van clavar cops a la cara, l’estómac i les cames. Li reclamaven el telèfon d’una persona que ell coneixia i que podria haver vigilat una plantació de marihuana a la població de Torrelles de Foix. Minuts més tard, van sortir de la C-58 i es van dirigir a una urbanització. Allà, sempre segons la versió de la víctima, es va acostar un altre vehicle. Un dels seus segrestadors li va començar a cridar: "A veure, ¿on és la casa? No siguis tonto, si no m’ho dius, et mataré". Els cops van continuar. H. O. pensava que li estaven preguntant per la vivenda d’una persona que estaven buscant. Després d’això, el van portar a un descampat. Allà el van treure del vehicle, el van envoltar i van començar a insultar-lo, amenaçar-lo i un d’ells li va donar cops de puny i puntades de peu. "Vaig témer per la meva vida", va declarar H. O. als Mossos. Pensava que l’apunyalarien, va confessar als agents.

Els segrestadors van localitzar la ubicació del vigilant de la plantació de marihuana i van anar al lloc on suposadament es trobava, però no el van trobar. Tots es van traslladar llavors a una casa a Montcada i Reixac. En aquest lloc, un dels dirigents dels Casuals suposadament li va reclamar un deute i li va etzibar: "D’acord, tu no tens res a veure, però si vols marxar d’aquí has de treballar per a nosaltres sense cobrar i fer tot el que et diguem". Posteriorment, el grup va deixar H. O. a casa seva, a Terrassa.