CRISI HÍDRICA

El Govern rebaixa encara més les restriccions per sequera

VILANOVA DE SAU (BARCELONA), 14/05/2024.- Vista general del Pantano de Sau, este martes después de las lluvias de los últimos días. El estado de la reserva hídrica en los embalses ha subido hasta el 66,3 % de su capacidad total y en Cataluña están por encima del 26 % y el sistema Ter Llobregat, que abastece 202 municipios de Barcelona y Gerona, ha salido de la fase de emergencia. EFE/Siu Wu

VILANOVA DE SAU (BARCELONA), 14/05/2024.- Vista general del Pantano de Sau, este martes después de las lluvias de los últimos días. El estado de la reserva hídrica en los embalses ha subido hasta el 66,3 % de su capacidad total y en Cataluña están por encima del 26 % y el sistema Ter Llobregat, que abastece 202 municipios de Barcelona y Gerona, ha salido de la fase de emergencia. EFE/Siu Wu / EFE/Siu Wu

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Estem de ple a l’estiu, però la situació per sequera a Catalunya continua millorant. "L’escenari no té res a veure amb el de l’estiu passat", va dir ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va anunciar tres canvis de fase que suposen una rebaixa de restriccions. La capçalera del Llobregat (amb pobles com la Pobla de Lillet) passa de l’estat d’alerta a prealerta. La capçalera del riu Ter (amb ciutats com Vic i Ripoll) i l’àrea del Llobregat Mitjà (destaquen Berga i Moià), que estaven en excepcionalitat, entren en alerta.

A la comissió interdepartamental de la sequera, presidida per Pere Aragonès, es va donar llum verda a aquestes tres modificacions en positiu. La resta d’unitats, de moment, es mantenen tal com estaven. Els embassaments de les conques internes estan en el dia d’avui per sobre del 35% de la seva capacitat. Això significa que encara hi ha sequera, més tenint en compte que ens trobem en un període sec, però les circumstàncies no són greus.

Recursos alternatius

Notícies relacionades

Les pluges primaverals van alleujar tot el sistema de proveïment dels rius Ter i Llobregat (les grans aixetes de Barcelona) i també van permetre allunyar l’emergència, almenys fins al 2025. A l’Alt Empordà, els pobles proveïts per l’embassament Darnius Boadella segueixen en emergència, igual que els municipis de Riudecanyes, Duesaigües, Sant Feliu de Codines, Vallirana i Vacarisses (els tres últims depenen de pous). El Govern defensa haver establert les bases per disposar de recursos alternatius si aquesta sequera s’agreuja o n’arriben d’altres.

Els plans elaborats passen per disposar d’una dessalinitzadora temporal al port de Barcelona i per redoblar la regeneració i impulsar un sistema de potabilització al riu Besòs. A més, el ministeri ja ha activat el procés per fer realitat les dues dessalinitzadores fixes: a Blanes i Cubelles.

Temes:

Barcelona Govern