RIU BESÒS

Cursa per retirar el vessament acumulat a la depuradora de la Llagosta

Besòs y depuradora de La Llagosta, que sigue sin funcionar a pleno rendimiento tras el vertido tóxico del sábado

Besòs y depuradora de La Llagosta, que sigue sin funcionar a pleno rendimiento tras el vertido tóxico del sábado / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els problemes causats pel vessament tòxic originat per un incendi en una indústria de Polinyà i que va afectar el riu Besòs durant l’últim cap de setmana continuen. La depuradora de la Llagosta treballa per recuperar el seu funcionament normal. La qualitat de l’aigua que va a parar al riu és cada dia millor, però encara no s’ha arribat als nivells d’abans de l’accident.

En concret, els responsables de la planta es dediquen a injectar nous bacteris procedents de la depuradora de Montornès del Vallès. Aquests bacteris són els encarregats de fer el tractament biològic secundari i una part van morir després de tenir lloc el vessament. Pere Aguiló, director d’operacions del Consorci Besòs-Tordera, informa que en els pròxims dies l’estació de sanejament haurà recobrat el ritme habitual.

El problema és que 9.000 m3 de líquid corrosiu continuen emmagatzemats en un dels dipòsits de retenció de la depuradora de la Llagosta. Quan es va avisar de l’incident, els caps de la depuradora van enviar tota l’aigua residual contaminada a aquest tanc per intentar retenir-la i evitar un mal major, fins que va quedar ple i el vessament va danyar la depuradora i va entrar en el curs del riu. Ara, el següent repte és buidar aquest dipòsit com més aviat millor.

Tanc bloquejat

Notícies relacionades

«Tenir-lo ple és un problema perquè, en cas que hi hagi un nou vessament tòxic o que arribin pluges abundants, les aigües residuals no es podrien enviar a aquest tanc i, per tant, podrien danyar el medi ambient», avisa Aguiló.

Quan hi ha un episodi de pluges important, com que les xarxes d’aigües pluvials i residuals no estan separades, les grans quantitats d’aigua arriben a les depuradores i no hi ha marge per tractar-les. Aquest problema es produeix en molts punts de Catalunya i posa en perill el bon estat de l’aigua de les platges i els rius.

Temes:

Medi ambient