Els metges aconsellen exercici i revisió de terres

Entre el 20% i el 30% de la població més gran de 65 anys cau una vegada a l’any. Els experts recomanen que es retirin alfombres i obstacles.

Participants en les jornades, durant una caminada popular.

Participants en les jornades, durant una caminada popular.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

A partir dels 65 anys, entre el 20% i el 30% de la població cau una vegada a l’any. Algunes caigudes són lleus, però n’hi ha d’altres que causen fractures, lesions i fins i tot poden acabar en mort, ja sigui just després de la caiguda o els dies posteriors per les conseqüències provocades per l’accident.

Les caigudes es deuen a factors multifactorials, però els experts incideixen que la majoria es poden prevenir, tant realitzant canvis en els factors extrínsecs, com l’estat dels terres, vorades o escales, com augmentant els controls sobre els problemes de salut o fàrmacs que poden contribuir que una persona perdi el sentit i caigui. La recomanació principal és que totes les persones, en la mesura de les seves possibilitats, realitzin exercici físic, perquè l’activitat contribueix a enfortir els ossos, els músculs i també l’equilibri.

Pèrdua de massa muscular

«El problema és que moltes vegades als avis, per evitar que caiguin, se’ls recomana que no es moguin, però és un error. Com menys s’aixequin, més massa muscular perden i més risc hi ha que caiguin», explica Marco Inzitari, expresident de la Societat Catalana de Geriatria i Director d’Atenció Intermèdia (geriatria i cures pal·liatives) del Departament de Salut.

Inzitari aconsella que es moguin fins i tot persones amb demència o amb malalties greus, amb ajuda dels seus familiars o de professionals, però que estiguin el mínim temps possible enllitats o asseguts.

Notícies relacionades

Així mateix, l’especialista aconsella que es revisin les vivendes i es retirin alfombres i obstacles, així com es presti atenció a la lluminositat. Un estudi de la Fundació Mapfre, efectuat precisament amb persones grans que han caigut i han sigut ateses a urgències, indica que el 65% dels accidents van ser al domicili i durant el dia. Els llocs més comuns van ser el dormitori, seguit del bany o la cuina.

El problema, apunta al seu torn José Ramón Casal, metge de la Societat Espanyola d’Urgències i Emergències, és que les complicacions de salut que poden portar les caigudes són «bastant desconegudes i quan a urgències els dius a les persones que cal treure les alfombres a les cases on viuen persones grans et pregunten per què, no ho entenen». Segons la seva opinió, les administracions haurien de fer campanyes per sensibilitzar entorn d’un problema social de primera magnitud, igual com se’n realitzen sobre la seguretat viària o contra el masclisme.