Salut mental

BCN estrena un centre de recerca en salut emocional

Balcells insta a la cooperació col·lectiva per buidar els antics ‘manicomis’

L’objectiu de la unitat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, on treballaran 200 persones, és canviar el paradigma per abordar els trastorns mentals.

BCN estrena un centre de recerca en salut emocional
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu (SJD) està d’estrena. Ahir va inaugurar la renovació total de l’edifici que acollirà el RISE Center, el Centre de Recerca i Innovació en Salut Mental, ubicat a l’espai del que al seu dia era el manicomi de Sant Boi i que, per fortuna, s’ha convertit en un espai obert a la ciutat. Els responsables de la iniciativa, en la inauguració de la qual va participar el titular de Salut, Manel Balcells, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, van anunciar la posada en marxa d’un nou projecte de recerca en salut mental i emocional.

L’edifici compta amb aules d’informàtica i sales de reunions, i mira de vincular-se a l’entorn. En aquest espai podran treballar els 200 professionals de SJD i dels principals centres de recerca i universitats d’Europa per treballar en més de 160 projectes de l’àmbit de la salut mental.

Novè centre del món

La gran diversitat, tant de la dimensió dels projectes com dels àmbits d’actuació en què s’ubiquen, situa el Parc Sanitari SJD com un referent de la salut mental a Catalunya i a Europa, van remarcar des de la Conselleria de Salut. L’objectiu dels deu equips de recerca és contribuir a canviar el model d’abordatge dels trastorns de salut mental en el segle XXI. El Parc Sanitari, que lidera aquest canvi de paradigma, se situa actualment com el novè centre del món en recerca de salut mental, segons l’índex H5.

Precisament, el director gerent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Sebastià Santaeugènia, va posar èmfasi en la necessitat de portar a terme un "canvi de paradigma en l’atenció les persones amb problemes de salut mental, començant per modificar els edificis històrics que tenim al recinte que fa deu anys es va obrir a la comunitat".

Els grups de recerca de SJD es divideixen en quatre àmbits: prevenció i promoció de la salut, noves teràpies (com l’aparició de l’ús de psicodèlics), millora del diagnòstic i la recerca de la base biològica per modificar la malaltia. Santaeugènia va afirmar que també hi ha recerca en les causes psicosocials dels problemes de salut mental i va remarcar la necessitat d’avaluar si els tractaments funcionen.

"Ingressos zero"

Notícies relacionades

Balcells, per la seva banda, va agrair a Sant Joan de Déu l’esforç d’inversió –que ha comptat amb la participació del Govern a través de la Conselleria de Rercerca i Universitats, que ha vehiculat fons europeus– i va assegurar que el Govern "ha fet una aposta per posar al dia la salut mental, per donar els recursos necessaris i afrontar els reptes com a societat".

Balcells va admetre que "les necessitats són nombroses, tant en infància i joventut, com en persones penades, i per desinstitucionalitzar el que mai s’hauria d’haver institucionalitzat. Però han canviat els temps. Aquí feia por entrar, com en qualsevol institució de salut mental, perquè hi havia porta d’entrada i no de sortida".