Pederàstia a l’escola

Els jesuïtes admeten 44 abusadors i donen el nom de 14 d’ells

El gruix de les denúncies afecten les escoles Jesuïtes Casp i Jesuïtes Sarrià

La Companyia anuncia que comunicarà a la fiscalia sis casos que no estan prescrits perquè investigui, tot i que eludeix concretar les persones implicades.

Els jesuïtes admeten 44 abusadors i donen el nom de 14 d’ells
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Companyia de Jesús de Catalunya, que regenta les escoles dels Jesuïtes, va admetre ahir que va tenir 44 abusadors sexuals entre les seves files i va fer públic el nom de 14 d’ells. Entre aquests, els de Lluís Tó González, amb 25 denúncies (va morir el 2017); Francesc Peris Boixeda, amb 22, i Francesc Roma Padrosa, amb set. La resta fins a arribar a 14 són Emilio Benedetti (14 denúncies), José Climent (8), Albert Tarés, Amando Ardid Galve, Antonio Moré, Pere Sala, Robert Pasqual, Antoni Roigé, José Soler, José Boter i Eudald García.

¿Per què només aquests 14? "Perquè són casos en els quals hi ha hagut procés judicial, ordinari o canònic, i en els quals tenim suficients evidències que hi podria haver més víctimes", va assenyalar el delegat de la companyia a Catalunya, Pau Vidal. Alguns d’aquests casos han sigut revelats per EL PERIÓDICO. En aquest llistat també apareix l’infermer de l’escola Jesuïtes Casp Amando Ardid Galve, que actualment té obert un procediment en un jutjat de Barcelona per les denúncies presentades per sis exestudiants i en el qual la companyia no exerceix l’acusació.

Per ara, aquesta és l’única causa oberta per presumpta pederàstia que afecta l’orde religiós, tot i que els seus responsables van anunciar ahir, durant la presentació de l’auditoria que els jesuïtes van encarregar al bufet d’advocats Roca Junyent, que presentaran davant la fiscalia sis casos que no han prescrit. Van eludir concretar les persones implicades.

L’anàlisi sobre els abusos sexuals en les escoles i institucions dels Jesuïtes a Catalunya ha sigut elaborada durant l’últim any i hi han participat diversos especialistes, entre ells l’advocat Joan Roca i l’especialista en Dret d’Infància i Família Irma Rognoni, que ha sigut la persona que s’ha entrevistat amb les víctimes per conèixer de primera mà l’abast de les agressions sexuals i les demandes dels afectats.

La majoria de les víctimes han expressat la seva necessitat de ser cregudes i la sensació de "por" i "vergonya" que van tenir quan van patir els abusos, alhora que reclamen que es reconegui que la institució no va actuar bé, fet reconegut per Vidal. "La institució va fallar i no va protegir els menors", va assegurar. "Malgrat la prescripció o la mort del victimari (l’autor dels abusos) en molts casos, assumim i assumirem plenament la responsabilitat moral. Volem reconèixer les víctimes, assumint els fets i les conseqüències que se’n deriven i ens comprometem a reparar-los", va remarcar.

Els jesuïtes han comptabilitzat un total de 145 denúncies per fets comesos des de 1948 fins a l’actualitat, de les quals 91 han sigut identificades i la resta són anònimes. La majoria dels denunciants són dones (76, davant 64 homes i cinc sense identificar) i menors (137, davant vuit adults). El total del nombre de membres de la companyia presumptament involucrats en aquests abusos sexuals ascendeix a 44, dels quals 29 són religiosos jesuïtes o exjesuïtes i 15 laics.

"La cultura del silenci"

Els experts que han elaborat l’informe han reconegut que va imperar durant anys "la cultura del silenci", "una cadena de silencis" en el si de la institució. Dels 49 expedients revisats per l’advocat Joan Roca, en 15 casos s’ha detectat que es va comunicar a algun membre de la companyia els abusos i aquesta queixa mai va arribar a la direcció de les escoles, per la qual cosa no es va actuar com calia.

Notícies relacionades

El centre docent que més casos ha registrat és el de Jesuïtes Sarrià-Col·legi Sant Ignasi, amb 60, seguit de Jesuïtes Casp-Col·legi Sagrar Cor, amb 58, i Jesuïtes Clot, amb sis. Altres escoles, amb 15 denúncies, no han sigut identificades per la companyia. I hi ha 15 denúncies més per abusos en l’àmbit pastoral o d’acompanyament espiritual.

Una dada significativa és que el 72% dels jesuïtes que han sigut denunciats van cometre els abusos a les escoles de Sant Ignasi i Casp. I el 81% de les víctimes es refereixen a aquests dos centres docents.