MEDI AMBIENT

Foment qualifica la ZEPA del delta de "traïció" a l’agricultura moderna

L’entitat i la patronal agrícola anuncien que recorreran la decisió davant la justícia i demanen un pla de gestió consensuat per als terrenys naturals del Llobregat.

Foment qualifica la ZEPA del delta de "traïció" a l’agricultura moderna
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Per al Govern en funcions i la majoria de les entitats ecologistes implicades, l’ampliació de l’àrea protegida al delta del Llobregat és només un primer pas perquè aquesta zona humida tan degradada millori. Per a les patronals Foment del Treball i Institut Agrícola de Sant Isidre, en canvi, és una "decisió unilateral greu" i "una traïció" a l’agricultura, l’economia i la propietat privada.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va afirmar ahir que l’Executiu de Pere Aragonès està "liquidat" i que no pot governar basant-se en les "teories del decreixement". "Aquesta acció perjudica els agricultors del Baix Llobregat i mira de ser un bloqueig institucional a la futura ampliació de l’aeroport", va etzibar Sánchez Llibre, que va recordar que el Parlament va votar en contra de la proposta. Foment també va advertir que ho recorrerà davant la justícia.

La Generalitat ha acordat estendre en un 157% les zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) del delta del Llobregat per complir les exigències de la Unió Europea. Un dels punts de la carta de citació que la Comissió Europea va enviar a Espanya esmentava la necessitat de "modificar els límits de la ZEPA" i posar-los amb relació a l’IBA (àrees importants per a la conservació de les aus i la biodiversitat a Espanya).

Això és a grans trets el que s’ha fet amb la nova delimitació. Les dues patronals, no obstant, afirmen que la mesura no servirà per protegir el delta i creuen que el perímetre de l’IBA, que ja existia, no té arguments científics.

¿Què proposa l’Institut Agrícola de Sant Isidre per donar resposta a les reclamacions mediambientals d’Europa? "El primer que es necessita és un pla de gestió ambiciós i acordat per millorar les coses a les àrees que ja estan preservades avui dia", explica Baldiri Ros, president de l’entitat.

Però el Govern d’Esquerra Republicana ho veu d’una altra manera. La direcció de Polítiques Ambientals, amb Marc Vilahur al capdavant, aposta per deixar les línies de l’ampliació traçades i, partint d’aquestes, treballar en un pla de gestió, que quedarà en mans del futur Govern.

La intenció de la Conselleria d’Acció Climàtica és que l’agricultura es mantingui i que sigui compatible amb la preservació dels hàbitats. "Pretenem que es puguin cultivar espais inclosos en la ZEPA", asseguren fonts del departament, que precisen, per exemple, que l’ús de fitosanitaris no està prohibit.

Sense seguretat jurídica

Notícies relacionades

Ros insisteix que, amb l’ampliació, una agricultura moderna és "inviable". "Potser es pot fer de pagès com es feia quan jo era petit, però no amb tècniques modernes", diu. "On hi ha ZEPA, mor el dret a la propietat privada i a la seguretat jurídica, perquè qualsevol pot denunciar tota mena de pràctiques", afegeix. Un exemple són els hivernacles que Ametller Origen planteja instal·lar en territori deltaic: "Tot això quedarà en l’aire per culpa de la ZEPA".

El Govern discrepa i considera que és necessari un model agrícola sostenible i còmplice amb la conservació d’un espai ambiental que fa anys que està l’uci.