Guterres vol accelerar la lluita global contra la calor extrema

Guterres vol accelerar la lluita global contra la calor extrema

EFE / Guillermo Azábal

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El món està cada vegada més exposat a la calor extrema i això està causant veritables estralls "en tots i cada un dels àmbits de la nostra vida". Per conscienciar sobre els perills de l’escalfament global, deu entitats de les Nacions Unides (ONU) es van coordinar per publicar ahir un especial sobre com impacten les altes temperatures en qüestions com, per exemple, el mercat laboral, el dret a l’habitatge, la producció d’aliments o la salut humana.

El secretari general de l’entitat, António Guterres, també va comparèixer per llançar una crida a països, empreses i ciutats per lluitar contra la calor extrema. "Mata gairebé mig milió de persones a l’any, 30 vegades més que els huracans", va destacar durant el seu discurs.

Els dos dies més càlids

Notícies relacionades

Els informes de les Nacions Unides es van publicar tan sols uns dies després que l’Organització Meteorològica Mundial confirmés que acabem de viure els dos dies més càlids en la història del planeta, el 21 i el 22 de juliol. Les últimes setmanes, les alertes per calor extrema han impactat en "milers de milions de persones" de tot el món, han obligat a tancar milers d’escoles a Àsia i l’Àfrica i han causat la mort d’almenys 1.300 pelegrins que anaven cap a la Meca. "Cada vegada més persones viuen màximes de fins a 50 graus, fet que suposa la meitat del que es necessita per arribar a l’ebullició", va declarar Guterres.

En la seva compareixença d’ahir, va reclamar com una línia d’acció urgent prioritzar la cura dels col·lectius més vulnerables, com "els infants, les persones grans, les dones embarassades i les persones amb discapacitat". També va instar a ajudar les persones empobrides i desplaçades i va fer èmfasi a protegir els drets dels treballadors.