L’auditoria de Roca Junyent evita parlar d’"encobriment"

El delegat de l’orde a Catalunya, Pau Vidal, sí que reconeix que es van tapar els abusos en el passat, protegint els abusadors.

jesuitas

jesuitas

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les conclusions de l’auditoria interna que el bufet d’advocats Roca Junyent ha fet a la Companyia de Jesús a Catalunya xifren en 145 els casos d’abusos sexuals patits per alumnes de les seves escoles, des de 1948. Hi ha més de quaranta pederastes, i els noms de 14 d’aquests religiosos van ser citats ahir pel delegat català de l’orde, Pau Vidal, que es va comprometre a reparar econòmicament els afectats. No obstant, per a sorpresa d’algunes de les víctimes, a qui es va prohibir accedir a la sala, els advocats de Roca Junyent no han detectat "encobriment" per part de la institució.

Qüestionat sobre aquesta conclusió, Joan Roca va explicar que el que es desprèn dels més de 40 casos que han revisat és que en la institució, en la qual prevalia un funcionament "jeràrquic", la informació no circulava adequadament. Que "la gestió" de cada abús conegut per part d’un dels docents no va ser adequada ni transparent. Però, segons el seu criteri, no creu que l’organització religiosa encobrís la pederàstia.

EL PERIÓDICO ha publicat des del 2019 diversos exemples d’encobriment per part de la institució. En realitat, el mateix Vidal va reconèixer obertament que els jesuïtes van encobrir els abusos sexuals en el passat, protegint els abusadors i el prestigi de la companyia i deixant les víctimes de banda. Per això xoca la conclusió dels advocats.

Tensió amb les víctimes

Notícies relacionades

Roca també va ser preguntat sobre quant han pagat els jesuïtes al bufet per l’auditoria però no va voler respondre. I qüestionat sobre si aquesta relació contractual ha pogut condicionar el seu paper d’auditors, Roca va admetre que hi pot haver qui arribi a aquesta conclusió però va assegurar que la voluntat del bufet no ha sigut més que la d’ajudar els actuals responsables de l’organització religiosa a gestionar adequadament els casos d’abusos coneguts i donar pautes per evitar que es cometin més delictes en el futur.

Dues de les víctimes, Jordi de la Mata i Laura Calzada, tots dos protagonistes del documental La Fugida que ha coproduït aquest diari, van voler entrar a la sala. Anaven acompanyats de representants d’alumnes afectats de les escoles de Casp i Sarrià. Els jesuïtes, no obstant, s’hi van oposar. "¿Que ara som en el centre?", va preguntar irònicament De la Mata. "Som en el centre del carrer", es va respondre. "Creiem que ja és tard per a això", va valorar Calzada sobre una auditoria a la qual ells no han tingut accés i que, en conseqüència, arriba a unes "conclusions" que són "unilaterals".