Escola complexa de badalona

Les adjudicacions de l’estiu deixen una escola sense 20 docents

Seran substituïts per funcionaris en pràctiques, alguns, assignats d’ofici

L’IE Baldomer Solà, al barri de Sant Roc, perdrà 15 professors d’ESO i cinc de primària, que han saltat després del procés d’estabilització docent.

Les adjudicacions de l’estiu deixen una escola sense 20 docents
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿És possible consolidar un projecte quan de cop salta més de la meitat de l’equip, un equip entregat i motivat malgrat la duresa i les dificultats del context? En aquesta situació es troben a l’Institut Escola Baldomer Solà, al barri de Sant Roc de Badalona, un dels més pobres i històricament oblidats de Catalunya, el racó de la ciutat que concentra més desnonaments i on l’absentisme escolar continua sent un dels grans problemes de la infància.

Que els nens i nenes vagin cada dia a l’escola és l’obsessió del compromès equip del Baldomer, centre en ple procés de transformació d’escola i institut-escola, precisament perquè els xavals no es perdin pel camí en el complicat salt a l’institut.

Macroprocés

Ara, amb les adjudicacions d’estiu després del macroprocés d’estabilització docent, ha perdut 15 professors de secundària i cinc de primària. Són docents interins amb un coneixement profund de la difícil realitat del centre i una gran implicació personal i professional que han sigut desplaçats de manera involuntària.

Els centres de màxima complexitat –és a dir, escoles amb un alumnat especialment vulnerable, molt per sobre de la mitjana, i sobretot amb la necessitat de docents amb un plus de vocació i entrega– com l’IE Baldomer Solà –amb un 70% d’alumnat de la comunitat gitana– solen concentrar més docents interins, ja que els funcionaris, una vegada obtenen plaça definitiva, acostumen a triar centres més tranquils.

Fins ara per ser enviat a una escola de màxima complexitat el professor ho havia de sol·licitar de manera explícita, però, amb els canvis introduïts in extremis aquest estiu per poder col·locar els milers de nous funcionaris fruit del macroprocés d’estabilització impulsat pel Departament d’Educació per adequar-se a la normativa europea, aquest requisit es va retirar, de manera que moltes d’aquestes places s’han ocupat amb nous funcionaris enviats allà d’ofici.

Notícies relacionades

Concretament, a l’IE Balomer Solà perden la persona que feia la coordinació digital, la que portava l’aula d’acollida des de feia tres anys, la professora de sisè de primària que passava com a tutora a primer d’ESO [una de les apostes en la lluita contra l’abandonament escolar prematur, que la docent feia per la seva vocació i compromís, però que no qualsevol docent de primària estarà disposat a fer, ja que és un canvi d’etapa], el coordinador de biblioteca i la coordinadora d’escoles verdes, per exemple.

¿Qui ocuparà al setembre aquestes places? Alguns, nous funcionaris que sí que han demanat el centre –per la qual cosa se’ls pressuposen les ganes i l’energia per afrontar el repte–, però, molts d’altres, han sigut adjudicats allà d’ofici, i no necessàriament han de ser persones preparades per fer front a la gestió de l’atenció a la diversitat que necessita un centre com aquest.