El futur del planeta

Més de la meitat de nens pateixen nivells tòxics de contaminació

Un dossier especial a ‘Science’ assenyala que els cotxes emeten el 60% de les partícules fines que respiren els ciutadans de poblacions urbanes i que són l’origen de nombroses malalties.

Més de la meitat de nens pateixen nivells tòxics de contaminació
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que respirar aire contaminat és la pitjor amenaça per a la salut de la nostra era. Segons adverteix un especial publicat ahir a la revista Science, en què es recopilen sis investigacions de gran calat sobre aquesta qüestió, "l’evidència científica sobre els perills de la contaminació és aclaparadora" i, tot i així, "en gran part del món les polítiques per fer front a la pol·lució encara són insuficients".

Un dels factors que més preocupa és l’impacte d’aquest fenomen en els infants, una generació que ha nascut sota els nivells de contaminació més alts de la història. Una de les anàlisis publicades ahir, de fet, apunta que el 52% dels nens de països rics i el 98% dels de països pobres estan exposats a nivells perillosos de contaminació.

El treball, liderat per experts de la Universitat de Pequín, recorda que els riscos associats a la contaminació comencen fins i tot abans de néixer. L’exposició de les mares a ambients altament contaminats redueix les taxes de fertilitat, pot induir complicacions en l’embaràs i augmentar el risc que els infants neixin, per exemple, amb un menor menys pes, retards en el creixement i altres patologies cròniques.

Població vulnerable

De la mateixa manera, els infants que neixen en ciutats amb alts nivells de pol·lució són més susceptibles a desenvolupar asma, retards del neurodesenvolupament, problemes immunes així com altres malalties respiratòries i cardiovasculars. "Els infants i les dones embarassades destaquen entre les poblacions més vulnerables a la contaminació", destaca l’investigador Wei Huang, un dels líders del treball.

Els perills de respirar aire contaminat són iguals per a tot el món però, com que cada regió té una exposició diferent d’aquestes substàncies, els experts recorden que els països més pobres del planeta són els més exposats a la pol·lució i els que més en pateixen els impactes. Això es deu a qüestions com que, per exemple, els estats en vies de desenvolupament no tenen prou recursos per mitigar les emissions i, a més, en molts casos s’han convertit en pols de contaminació a causa del trasllat de certes indústries a aquests territoris. Una anàlisi de la Universitat de Nova York, a més, indica que algunes de les regions més pobres del món, sobretot del continent africà, no tenen cap llei que limiti la contaminació i ni tan sols eines per mesurar-ne l’impacte.

Una altra de les qüestions en què incideixen aquests treballs és l’origen de la contaminació. O més ben dit, les principals fonts de pol·lució de l’aire que respirem. En aquest sentit, els experts assenyalen a la indústria, l’agricultura i ramaderia així com el transport entre els grans emissors de contaminants a l’atmosfera. Entre aquests destaca el cas dels cotxes ja que, segons aquestes anàlisis, emeten el 60% de les partícules fines que respiren els ciutadans de poblacions urbanes i que estan darrere d’una gran quantitat de malalties.

"Es tracta d’unes partícules ultrafines que són especialment nocives a causa de la seva capacitat per penetrar profundament als pulmons, penetrar en el sistema circulatori, i fins i tot arribar al cervell", destaquen l’anàlisi de la Universitat de Pequín.

Pobresa i pol·lució

Notícies relacionades

La exposició a aquests contaminants varia fins i tot dins d’una mateixa ciutat. En aquest sentit, un estudi de la Universitat de Harvard, també publicat a l’especial de Science, indica que els barris més pobres, on es concentren els col·lectius en més risc d’exclusió social, també són els més exposats a alts nivells de contaminació.

En molts casos, a més, això també coincideix amb zones amb altes concentracions de persones migrants i en risc de pobresa. "Fins i tot quan es prenen mesures per mitigar la pol·lució en una ciutat, la majoria d’intervencions solen deixar enrere els barris pobres i paradoxalment més exposats a la contaminació", argumenten els experts.