Els gossos van també al casal

Cada vegada són més els amos de gossos que busquen espais perquè els seus estimats peluts puguin socialitzar amb congèneres i jugar mentre ells treballen.

Els gossos van també al casal
3
Es llegeix en minuts
Marina Tovar

A les nou del matí, desenes de gossos entren corrent i emocionats al seu propi casal, el Dog Day Camp. Una escola bressol diürna canina a l’aire lliure de més de 3.500 metres quadrats, on els companys peluts juguen, socialitzen i s’exerciten fins a les cinc de la tarda. Horari escolar. Oberta durant tot l’any, excepte un parell de setmanes a l’agost, brinda una alternativa als amos que han d’anar a treballar i no volen deixar la seva mascota tancada tot el dia en un pis. "Aquí tenen un lloc on fer exercici físic i relacionar-se amb altres gossos, dues coses molt importants per als animals", explica Josep Ribas, el fundador de l’escola bressol.

Ribas va crear Dog Day Camp el 2021. Amant dels gossos des de sempre, havia escoltat parlar de llocs semblants als Estats Units i li va semblar que seria molt bona idea fer una cosa similar a Barcelona. "Hi havia molta necessitat d’un servei així, sobretot si vius al centre de Barcelona, on tot és molt estret, amb pipicans petits i pocs espais per passejar". Tot i que està situada a Cabrils (Maresme), el 90% dels seus clients són de Barcelona. El primer que va fer al fundar l’escola bressol va ser aconseguir una furgoneta: la Doggy Van, per anar a recollir i deixar les mascotes en diversos punts de la capital. Tres anys després, té dues furgonetes, cinc de treballadors i 150 gossos per setmana. Cada dia, disfruten del terreny fins a 40 animals, i el nombre va en augment. "Segurament al setembre tindrem llista d’espera", afegeix.

"Per a moltes famílies, el gos és gairebé com un fill, i el porten aquí com si fos l’escola", explica Ribas. Cada mascota té un nom i una personalitat diferent, i els treballadors del Dog Day Camp els coneixen com si fossin els seus "alumnes". "Aquí cada un fa el que vol, al seu aire, el que vol córrer, corre; el que vol jugar, juga, i el que vol descansar, es tomba a l’ombra", comenta.

L’atracció de la piscina

En ple estiu, la majoria dels animals descansen sota les carpes, però tots s’aixequen quan veuen que s’obre la piscina. "Hi van com bojos, s’hi banyen, i després estan tots molt fresquets i contents", expressa. Els gossos segueixen atents a les dues cuidadores, corrent rere d’elles quan veuen que es dirigeixen a la piscina. "Treballar aquí és vida", assenyala Anna Laguna, tècnica d’auxiliar de veterinària. "T’ho passes molt bé amb els gossos, quan no fa un una monada, la fa un altre". Ella mateixa té dues mascotes i considera que aquests espais són molt beneficiosos per a ells. "Socialitzar és molt important, sobretot des de petits, han d’aprendre a relacionar-se amb d’altres", explica. "I, molt important, que ho facin sense els amos, perquè de vegades si estan amb ells es frenen", afegeix.

"Els propietaris també es beneficien de l’escola bressol", apunta Ribas. "Si treballes tot el dia i tens el gos tancat a casa, pateixes o et sents culpable, intentes arribar al més aviat possible per poder treure’l. En canvi, si saps que la teva mascota és aquí, amb 30 més, corrent i jugant, estàs més tranquil".

Notícies relacionades

Comparteix la mateixa idea, Marie Martínez, gerent de Barcelona Dog Care. Una escola bressol "atípica", com la descriu la seva propietària, que acull 12 gossos al dia en un local de 140 metres quadrats situat a la plaça España. Igual que Ribas, Martínez va notar la falta d’espais a Barcelona on poder deixar el gos mentre es treballa. "Faltava una escola bressol cèntrica, on poder anar amb metro, un lloc professional i que fos a prop de casa". Gràcies a la proximitat amb Montjuïc, els animals disfruten també de passejos i excursions a la muntanya.

Per a Martínez, aquest tipus de serveis té molts beneficis, tant per al gos com per a l’amo. "Són molt socials, no els agrada estar sols, a les escoles bressol poden socialitzar en entorns controlats, sense barreres ni tensions".