Comercialitzat als EUA
La UE no aprova el fàrmac que alenteix l’avenç de l’Alzheimer
La Fundació Maragall crida a la calma: «No és una qüestió tancada»
L’EMA opina que «l’efecte observat per retardar el deteriorament cognitiu no contraresta el risc d’efectes adversos greus associats».
L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha rebutjat aprovar a Europa el Leqembi (el nom comercial del lecanemab), el fàrmac contra l’Alzheimer, aprovat des de fa any i mig als EUA, que alenteix fins a un 27% el deteriorament cognitiu de les persones que pateixen aquest tipus de demència. La notícia va ser rebuda com una galleda d’aigua freda entre neuròlegs i diferents entitats, que consideren "protemedor" el medicament i esperaven que sí que fos aprovat.
La Fundació Pasqual Maragall, no obstant, crida a la calma i creu que aquest "no és un afer tancat". "Eisai [la farmacèutica] aportarà nova informació i explicarà com ha funcionat aquest fàrmac aquest temps als EUA. No tots els fàrmacs s’aproven a la primera. Estem parlant de malalties complexes", assenyala el director de la fundació, Arcadi Navarro.
La màxima autoritat sanitària europea va emetre ahir un comunicat en què anuncia la seva decisió. Esgrimeix que, després de 18 mesos de tractament, la comparació entre persones que van rebre el fàrmac i les que van rebre placebo ofereix diferències "petites". A més, segons el comitè de medicaments humans de l’EMA, "l’efecte observat de Leqembi per retardar el deteriorament cognitiu no contraresta el risc d’efectes adversos greus associats al medicament".
"Inflor i hemorràgies"
Segons l’EMA, el "problema de seguretat més important" del Leqembi és la "inflor i possibles hemorràgies al cervell". Tot i que reconeix que en la majoria dels casos de l’estudi aquests efectes secundaris "no van ser greus i no van implicar símptomes", sí que precisa que "alguns pacients van patir esdeveniments greus, incloent-hi grans hemorràgies cerebrals que van requerir hospitalització."
"La gravetat d’aquest efecte secundari ha de considerar-se en el context del petit efecte observat amb el medicament", recull el comunicat que va emetre l’EMA.
L’EMA assenyala que aquest risc és més gran en persones amb dues còpies del gen APOE4, que se sap que tenen possibilitats de desenvolupar Alzheimer i, per tant, "probablement serien elegibles per al tractament amb Leqembi".
Notícies relacionades"Per arribar a la seva opinió, el comitè també va tenir en compte les opinions d’un grup científic assessor en neurologia, que incloïa experts com neuròlegs i persones que viuen amb la malaltia. En general, considera que els beneficis del tractament no són prou importants per compensar els riscos associats amb Leqembi. Per això, recomana denegar l’autorització de comercialització a la UE", conclou el comunicat.
La notícia ha sigut rebuda amb "decepció" en part de la comunitat mèdica de Catalunya i en entitats com a Ace Alzheimer Center. "Des del 2003 no teníem cap fàrmac contra l’Alzheimer. El primer medicament va aparèixer el 1996. És a dir, per arribar aquí [al lecanemab] hem trigat 30 anys", assenyala la neuròloga Mercè Boada, directora mèdica d’ACE Alzheimer Center Barcelona, que lamenta la decisió de l’EMA.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia