METEOROLOGIA

Catalunya afronta una setmana de calor extrema

Els pronòstics, que inclouen pols sahariana, apunten que es podrien registrar valors fins a 10 graus superiors al normal per a aquesta època.

Catalunya afronta una setmana  de calor extrema
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’arribada d’una massa d’aire molt càlid a partir d’avui amenaça de disparar els termòmetres a Catalunya. Segons els pronòstics de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest fenomen arribarà acompanyat d’una gran quantitat de pols en suspensió del Sàhara que podria donar lloc a situacions de calitja en gran part del territori i fins i tot obre la possibilitat de pluges de fang en certs punts. A Barcelona, s’espera que aquest episodi provoqui un augment generalitzat de les temperatures i un empitjorament de la qualitat de l’aire i, per tant, es demana extremar les precaucions davant els col·lectius vulnerables.

Encara no està clar si aquest episodi s’acabarà convertint en una altra onada de calor. Per ara, els pronòstics apunten que les temperatures començaran a pujar a partir d’avui i es mantindran altes fins i tot com a mínim a mitjans de la setmana que ve. A Catalunya, les zones més afectades seran l’interior i el nord, sobretot al Ponent de Lleida i el delta de l’Ebre, on fins i tot s’esperen màximes superiors als 42 graus. Segons afirma l’equip de meteoròlegs de Betevé, durant aquest episodi es podrien registrar valors fins a 10 graus superiors al normal.

A les localitats costaneres de Catalunya s’espera un augment dels termòmetres tot i que amb valors més moderats. A Barcelona, per exemple, s’esperen 30 graus i màximes que es podrien acostar als 35. També s’espera un augment de les mínimes, que es tornaran a situar per sobre dels 25 i donaran lloc a més nits tòrrides a la capital catalana. La situació es mantindrà fins com a mínim dimecres o dijous de la setmana que ve. Després, els models mostren certa incertesa però no es descarta que aquest episodi càlid persisteixi encara més.

Notícies relacionades

Calitja a la vista

La calor dels pròxims dies arribarà acompanyada d’una gran massa de pols sahariana. Els pronòstics del Barcelona Dust Regional Center, el centre de referència per a l’estudi de la calitja, indiquen que aquest fenomen afectarà ciutats com Tarragona, Barcelona i Girona, així com gran part dels municipis costaners. Si els pronòstics es confirmen, aquest episodi càlid arribarà després d’un tren d’onades de calor que han inundat gran part del territori durant les últimes setmanes. Aquest any, segons constaten els mateixos registres, l’inici de l’estiu va ser lleugerament més fred i plujós del normal però després d’un mes de relativa calma sembla que els valors s’han tornat a disparar.