Crim organitzat

Clans de lladres napolitans recorren Espanya robant rellotges

Les bandes criminals travessen els Pirineus i es reparteixen per les zones més acabalades de la costa, llocs on abunden turistes que, en algun moment, tindran una badada fatal.

Clans de lladres napolitans recorren Espanya robant rellotges

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per un Rolex que a la botiga va costar 5.000 euros ells poden aconseguir-ne 1.500 quan el col·loquin a mafiosos de Nàpols, la seva ciutat d’origen. Els alevins del crim organitzat italià tenen una manera ben lucrativa de fer l’agost robant rellotges d’alta gamma a les ciutats turístiques d’Itàlia, França, Dalmàcia, Grècia... i sobretot Espanya.

Fonts policials confirmen a EL PERIÓDICO que hi ha lladres d’almenys tres clans napolitans de la Camorra operant per ratxes a les costes espanyoles en temporada alta. Veuen els turistes com un ramat per caçar-hi. Esperen que la víctima se separi, camini descuradament amb el rellotge al canell per les rambles, els passejos marítims, les milles d’or comercials, els accessos als hotels, els aparcaments i les perifèries de les zones de copes.

I llavors apareix el caçador. Observa, s’acosta caminant al costat esquerre de la presa i, si és hàbil, amb un cop de mà li pren el rellotge. En gairebé tots els casos són robatoris amb violència, perquè és molt probable que hi hagi forcejament: la tanca dels rellotges no és com la d’abans. "Prefereixen les corretges metàl·liques a les de sivella", explica una de les fonts consultades.

El lladre fuig tot corrent, o amb una moto amb un còmplice. I no sempre ataca passejants; també conductors d’automòbil. El truc del retrovisor: s’hi acosten amb moto i, si el conductor té el braç repenjat a la finestreta, presa fàcil; si no, s’aturen en un semàfor i torcen el retrovisor de la víctima, que abaixa la finestreta, treu el braç i llavors...

Caçar el lladregot

La Policia i la Guàrdia Civil es combinen amb la Policia italiana per intentar caçar aquests delinqüents, que solen anar en parelles o trios per comentre el robatori.

Cada estiu els lladres surten en ruta, i la Policia d’Itàlia en dona l’avís. Hi ha dues claus en el seu ofici: la primera, anar a llocs cars, on abundin els allotjaments d’alt standing i, per tant, els turistes amb diners; la segona, no quedar-se gaire temps a la mateixa zona, perquè així les forces de seguretat no els acabin reconeixent per la cara. Aquesta és una depredació migratòria i estacional, però també n’hi ha d’altres.

Els seus assalts de carrer funcionen com a prova d’iniciació: una escola de mafiosos. Té més prestigi la gosadia del carterista violent que arrenca un Cartier o un Hublot tot corrent que no pas la finor de qui furta el contingut d’un bolso Louis Vuiton en una terrassa. A Itàlia anomenen batterie els grups de lladres que s’associen per a la campanya dels rellotges, però la Policia els ha donat un altre malnom: els rapinarolex.

La seva marca preferida és Rolex, i també la de la Camorra. Aquesta organització criminal napolitana fa sovint de receptora dels botins que els porten des de Catalunya, les Balears o la Costa del Sol. El producte dels seus cops és per a les capes baixes de la trama mafiosa una manera fàcil d’aconseguir diners. Els rellotges (també joies, mòbils, tauletes i ordinadors) es netegen, s’emboliquen i surten amb destinació a la Xina, països àrabs, Turquia... Hi va haver un temps en què també tenien bons clients a Rússia.

Mapa repartit

Notícies relacionades

A Nàpols és tan freqüent el robatori, sobretot al passeig marítim, que l’acumulació d’atestats ha permès a la Policia elaborar un mapa on es veu com es reparteixen les zones els rapinarolex.

Si ens desplacem a l’Estat espanyol, observen el mateix comportament tribal mentre no migren, de vegades –com passava en l’últim cop policial de la Guàrdia Civil i la Policia, l’operació Paranze– saltant entre Eivissa i la Península. Ha sigut en aquesta illa on s’ha pogut aclarir un robatori, entre altres, amb un trofeu dels grossos: un rellotge valorat en 28.000 euros.