Els Mossos estrenen càmeres que emeten actuacions en directe
Els dispositius, un total de 800, s’activaran en casos de risc greu per als implicats, com persecucions i baralles, i també permetran deixar constància de l’actuació policial.
Els Mossos d’Esquadra compten des d’aquest mes amb 800 càmeres unipersonals (dispositius personals de gravació, DPG, en argot oficial) que ja porten les patrulles de les Unitats de Seguretat Ciutadana i les Àrees Regionals de Recursos Operatius de tot Catalunya. Els agents les poden activar per emetre operacions en directe en casos de risc greu per als implicats en un incident i també per deixar constància de l’actuació policial. Es tracta d’uns dispositius més moderns i amb una tecnologia més avançada que substitueixen les càmeres operatives que hi havia des del 2018.
Aquests dispositius, amb una bateria de 14 hores, permeten fer una gravació de dos minuts previs a l’accionament i retransmetre les imatges directament a les sales de comandaments i als centres de coordinació existents. També es poden activar totes alhora en un radi determinat. Tot el que capten s’emmagatzema en un servidor específic a disposició de l’autoritat judicial, en cas que hi hagi algun procediment obert, i administrativa, per a casos d’infraccions greus o molt greus. També s’utilitzen com a geolocalitzadors.
Curs de formació
Per disposar d’aquestes càmeres, els agents han fer un curs de formació específic. Segons els responsables de Mossos, les càmeres es poden activar per a delictes com agressions sexuals, atemptats als agents de l’autoritat, lesions, homicidis, persecucions, baralles, robatoris amb força, robatoris amb violència, danys i furts, entre altres situacions.
En unes declaracions a EL PERIÓDICO, l’intendent Josep Saumell, subcap de la comissaria superior tècnica dels Mossos d’Esquadra, ha recordat que l’ús de les càmeres està associat al grup de treball del Parlament sobre pistoles elèctriques. Del seu ús n’havia de quedar constància, i per això la direcció general de l’Administració de Seguretat va emetre una instrucció en què estableix quan s’ha de gravar: a l’utilitzar un dispositiu conductor d’energia o una pistola, quan estigui en risc la vida de l’agent o de terceres persones, intents d’autolesions, quan es produeixin danys que afectin la vida de les persones, així com detencions o reduccions de persones violentes.
També es pot gravar durant fets sobrevinguts, com accidents. En aquell moment, l’agent acciona la càmera, que ja està activa, i es poden obtenir fins a dos minuts previs al moment d’iniciar la gravació. Saumell ha destacat que s’han adquirit 800 càmeres amb la intenció que la meitat siguin al carrer, cosa que suposa equipar el 40% de patrulles actives en cada torn, mentre la resta es recarreguen per fer-les servirs posteriorment.
Avís al ciutadà
Els agents han d’avisar els ciutadans cada vegada que les utilitzin, tot i que s’activa un pilot vermell. L’intendent ha remarcat que l’ús de les càmeres crea un efecte dissuasori en els infractors. A més, ha destacat que les imatges que no tinguin valor policial es destruiran al cap de 30 dies.
Saumell ha posat en valor la seguretat jurídica que té l’agent per gravar tota la filmació si és requerit en un procediment judicial o administratiu: "És una millora de la qualitat del servei policial extraordinària".
Juntament amb les 800 càmeres adquirides, Interior n’ha licitat 300 més que arribaran a finals d’any. La inversió és d’1,3 milions d’euros. El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat a aquest mitjà que els Mossos fan "un salt tecnològic important", a més de complir les conclusions de la comissió d’estudi sobre el model policial en ordre públic del Parlament del 2022.
Notícies relacionades"La incorporació de càmeres beneficia tant els agents com els ciutadans, ja que aporten seguretat jurídica en les intervencions policials perquè amb les imatges es podrà analitzar i saber què ha passat i, per tant, tenir una visió objectiva dels fets que representa una garantia en l’exercici, d’una banda, de la tasca policial i, de l’altra, dels drets i llibertats dels ciutadans, ha destacat Ferrer.
Les càmeres estaran vinculades als dispositius conductors d’energia, com pistoles elèctriques, i per això les filmacions de quan s’utilitzin quedaran gravades. Ferrer ha recordat que els centres de comandament poden saber què passa en directe gràcies a les imatges dels dispositius que portin al pit els agents, de manera que cosa poden prendre decisions en situacions difícils d’ordre públic o de risc de la seguretat ciutadana.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia