El risc cibernètic

El Govern fomenta la barreja entre intel·ligència artificial i ciberseguretat

L’Executiu ha posat en marxa un pla que implica invertir 1.500 milions a expandir l’ús d’aquesta tecnologia en l’economia i el sistema públic

El Govern fomenta la barreja entre intel·ligència artificial i ciberseguretat
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern pretén fomentar l’ús de la intel·ligència artificial (IA) en la ciberseguretat. És un dels punts que estableix l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial el 2024. Aquest pla dona continuïtat a les iniciatives desplegades per l’Executiu en aquesta matèria i reforça el compromís "amb l’avantguarda tecnològica, reafirmant la seva posició com a líder en el desenvolupament i aplicació de solucions d’IA", segons van afirmar des de la Moncloa quan es va aprovar. Un dels organismes públics que amb més celeritat ha abraçat el potencial de la intel·ligència artificial és l’Agència Tributària, però sempre "amb intervenció humana", seguint les directrius generals de l’Executiu.

Després de l’aprovació d’aquesta estratègia, el Govern central va destacar que "es tracta d’un pla ambiciós, dissenyat per consolidar i expandir l’ús de la IA en el conjunt de l’economia i en l’administració pública". El seu desplegament es fa el 2024 i el 2025, i compta amb recursos per un total de 1.500 milions d’euros, addicionals als 600 milions ja mobilitzats, procedents fonamentalment del pla de recuperació, transformació i resiliència i de l’addenda a l’esmentat pla.

L’estratègia pública

Un dels aspectes destacats és la intenció de promoure el desenvolupament de la IA en el sector privat, especialment en l’àmbit de les pimes i autònoms. Per aconseguir-ho es desenvolupa el programa Kit Consultoria, dotat amb 300 milions d’euros, perquè els projectes empresarials de mida petita puguin contractar serveis d’assessorament per a l’adopció de la IA. A més, s’ha ampliat el programa Kit Digital amb la incorporació de nous productes IA i una inversió de 350 milions. També es dedicaran 400 milions a través del Fons NextTech amb l’objectiu de facilitar finançament a les empreses que desenvolupin solucions d’IA.

Aquest eix es completa amb la futura llei de ciberseguretat –que establirà un marc clar i integral per desenvolupar aquesta activitat a Espanya i millorarà la protecció dels sistemes d’informació, xarxes i dades– i amb l’impuls de l’ecosistema empresarial de ciberseguretat amb IA "que fomentarà la innovació, la col·laboració i l’adopció de tecnologies d’IA en l’àmbit de la ciberseguretat".

L’Executiu també proposa accions per fomentar la innovació, la col·laboració i l’adopció de tecnologies d’intel·ligència artificial en l’àmbit de la ciberseguretat a través de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe). A més, l’Agència Espanyola de Supervisió de la IA (AESIA), pionera a Europa, és clau per definir les bones pràctiques en l’ús de la intel·ligència artificial i garantir l’avaluació dels models que es vagin desenvolupant. També garantirà el compliment de les normes harmonitzades en matèria d’IA recollides en la llei europea.

Aquestes iniciatives es donen quan l’impacte de la IA en la ciberseguretat creix i inclou àrees tant en prevenció com en resposta a incidents, segons es detalla en l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial el 2024. D’una banda, els avenços en IA suposen un desafiament, però per una altra proporcionen eines que milloren la prevenció i detecció avançada d’amenaces a través de models predictius.

Focus global

La ciberseguretat s’ha convertit en un autèntic desafiament i en una de les grans preocupacions de les cúpules de les empreses, com s’ha vist en les últimes trobades del Fòrum Econòmic Mundial, que se celebra a la ciutat suïssa de Davos. Tots els països estan posant el focus de manera creixent en la ciberseguretat, especialment davant la irrupció de tecnologies com la IA.

La ciberseguretat és una peça central de sobirania estratègica i és un element essencial en la generació de la confiança i la seguretat. Els sectors econòmics claus són molt dependents de les xarxes i dels sistemes d’informació amb alts nivells d’interconnexió: per aquest motiu, és especialment rellevant disposar dels nivells de seguretat més significatius en les infraestructures crítiques i els serveis essencials, tant en el sector públic com en el sector privat, destaca l’executiu en la seva estratègia.

Notícies relacionades

Reforçar la ciberseguretat és necessari per fomentar la confiança, la innovació, la connectivitat i la digitalització protegint alhora els drets dels ciutadans i la seva privacitat, argumenta l’executiu. "La ciberseguretat és un component intrínsec de la mateixa digitalització i del desenvolupament de noves tecnologies (molt especialment de la IA), i el seu enfortiment és determinant per a la sobirania estratègica de les nacions i per garantir la transició digital", destaquen.

L’impacte de la IA en la ciberseguretat és significatiu, i abasta diverses àrees tant des del punt de vista de la prevenció com de la resposta als incidents. D’una banda, els avenços en la IA suposen un desafiament a la ciberseguretat, però alhora la IA proporciona eines que suposen una millora de la prevenció i detecció avançada d’amenaces a través de models predictius. "Espanya parteix d’una bona situació en ciberseguretat: és el tercer país europeu després del Regne Unit i Estònia en l’índex global de ciberseguretat (ICG) avaluat per les Nacions Unides", afirmen.

Temes:

Intel Govern Focus