Inquietud per la presència de barbacoes i fogueres en platges

Els focs solen aparèixer de nit, però la cuina a la sorra, en qualsevol moment del dia

El 2022 es va caçar 82 campistes il·legals, una xifra que va arribar a 228 casos el 2023

Fins al 15 de juliol ja s’havien interposat 18 denúncies i les autoritats veuen «probable» que se superin les 54 de l’any passat.

Inquietud per la presència de barbacoes i fogueres en platges
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La massificació de les platges i les cales de Catalunya durant la temporada d’estiu porta tota mena de riscos per al medi ambient. A les concentracions de vaixells a l’aigua, se suma l’acumulació de gent a terra. I el que preocupa especialment el cos d’agents rurals són les barbacoes i fogueres que algunes persones encenen a la sorra. A data de 15 de juliol, només a la costa de Girona (la Selva, el Baix Empordà i l’Alt Empordà), s’han posat ja 18 denúncies per aquesta raó. En tot el 2023, en van ser 54. Els rurals veuen "probable" que n’hi hagi més en les pròximes setmanes i que se superi o es voregi la dada del 2023.

"La gent no llegeix els cartells i encén una barbacoa tranquil·lament a l’ombra dels arbres, a pocs metres d’una bonica cala", explica Ignasi de Dalmases, cap de l’àrea regional de Girona dels agents rurals. Les fogueres apareixen durant la nit, normalment. En canvi, les barbacoes o les cuines que funcionen amb una petita bombona de butà es detecten a qualsevol hora del dia.

De Dalmases adverteix que, amb el risc d’incendis pels núvols, com cada estiu, és clau evitar aquestes accions que incrementen encara més el perill. "No crec que vagin a menys. Abans, a partir del 15 d’agost, tot anava a la baixa, en canvi, ara, al setembre les platges continuen atapeïdes", comenta. I afegeix: "En els dies de pluja, les platges eren buides. Aquest any, si plou, la gent se’n va a la platja amb el paraigua a esperar que surti el sol".

Sense coneixement

Notícies relacionades

¿Però com s’explica que hi hagi persones que decideixin encendre un foc a la sorra? "La falta de coneixement és el gran problema", opina De Dalmases. "Ens hem obert tant al turisme que ara tenim massa gent que s’acosta a llocs que eren més aviat desconeguts amb la intenció de muntar un pícnic i cuinar o fer una barbacoa", lamenta. Per a l’agent rural responsable de les comarques de Girona, una de les possibilitats per tal de solucionar el problema, a part de més vigilància, és limitar els accessos a alguns punts. "Al Cap de Creus ja s’ha fet i està funcionant. És possible que en els pròxims anys vegem més barreres en les pistes".

Un altre problema són les acampades, també il·legals. El 2022, els rurals van detectar 82 casos. El 2023, es van duplicar fins a arribar a 228. I aquest any, les dades porten a pensar en el cos que el problema persisteix. Cada vegada més persones es queden a dormir en espais que formen part d’un parc natural o acudeixen a la platja per dormir a la furgoneta o autocaravana.

Temes:

Girona