Mor l’home que tenia febre hemorràgica de Crimea-Congo

Mor l’home que tenia febre hemorràgica de Crimea-Congo

Pixabay

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’home de 74 anys a qui es va detectar un quadre de febre hemorràgica de Crimea-Congo (FHCC) va morir dissabte a la unitat d’aïllament d’alt nivell de l’hospital públic La Paz-Carlos III, on estava ingressat, segons indiquen fonts sanitàries. El quadre clínic d’aquesta malaltia (endèmica a l’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’Àsia) pot començar com una mena de grip que ràpidament desemboca en unes hemorràgies internes i externes en la persona.

L’home va ingressar dilluns passat, dia 22, en l’esmentada unitat després d’haver patit una picada de paparra uns dies enrere al municipi de Buenasbodas (Toledo), on passava uns dies a la seva segona residència. Aquest aràcnid va ser el que li va encomanar la febre hemorràgica de Crimea-Congo, una malaltia amb una elevada letalitat i que disseminen els ocells migradors (a través, precisament, de les paparres). La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va activar el protocol necessari per atendre aquest pacient i evitar nous contagis d’aquesta malaltia tan greu.

Malaltia zoonòtica

Notícies relacionades

El Sistema d’Alerta Ràpida en Salut Pública (SARSP) va activar aquest diumenge l’alerta per sospita de febre hemorràgica de Crimea-Congo després que aquesta persona va acudir divendres a les urgències de l’hospital Rey Juan Carlos amb un quadre febril i malestar general. Aquesta febre hemorràgica és una malaltia zoonòtica endèmica a l’Àfrica, els Balcans, l’Orient Mitjà, l’oest i centre-sud d’Àsia i sud-oest d’Europa.

El 2016 es va diagnosticar el primer cas humà a la Comunitat de Madrid, associat al contacte amb una paparra a Àvila, i un altre cas en un professional sanitari que el va atendre. El cas detectat a Madrid va ser el primer d’Europa Occidental amb caràcter autòcton, no importat de cap altre àmbit geogràfic.