Protecció Civil activa l’alerta per l’onada de calor a Catalunya

El mercuri tocarà sostre avui i demà, fins als 40 graus, però la cosa anirà a pitjor dimecres. La canícula anirà acompanyada de pols africana i la corresponent calitja.

Barcelona enfrenta una intensa ola de calor: temperaturas récord y alertas por altas temperaturas

Barcelona enfrenta una intensa ola de calor: temperaturas récord y alertas por altas temperaturas / Marc Asensio Clupés

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les altes temperatures que imperen a Catalunya s’intensificaran a partir d’avui. Protecció Civil va activar ahir a la tarda l’alerta del pla Procicat de Catalunya per calor molt intensa, com a mínim fins dimecres vinent, amb afectació en gairebé tot el país. També van advertir d’una alta probabilitat que se superin els llindars de calor nocturna en molts punts del territori.

Les comarques de l’Empordà són les que viuran una situació de calor més extrema, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, tot i que, amb menor probabilitat, també es podria estendre cap a la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l’Estany.

El sol va ser ahir el protagonista i en algunes zones de Ponent es va arribar als 38 i 39 graus. A més, la humitat va ser molt baixa en punts de l’interior; en canvi, al litoral, l’elevada humitat va incrementar la sensació de xafogor. Al Vendrell (Baix Penedès) es va superar el llindar de calor amb una màxima de 36,2 graus centígrads.

Les prediccions

Són informacions del Servei Català de Meteorologia (Meteocat), que preveu que l’ambient continuarà sent càlid aquesta setmana, si bé les temperatures tocaran sostre dimecres (serà el dia més calorós de la setmana) i previsiblement hi haurà un lleuger descens de cara a dijous. Aquesta calor, a més, ve carregada de pols en suspensió procedent de l’Àfrica.

Avui les temperatures mínimes rondaran els 20 o 21 graus, segons el Meteocat, en alguns punts del litoral i del prelitoral. La calor augmentarà a la tarda en alguns punts de Ponent i del nord-est fins al punt que és probable que les temperatures superin els 40 graus. A Barcelona ciutat s’arribarà avui dilluns als 35.

La situació serà similar demà al matí. De fet, el Meteocat ha emès un avís de calor nocturna intensa entre les 2 de la matinada i les 8 del matí a les següents comarques: Pallars Jussà, Noguera, Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell, Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany, Gironès, Selva, Maresme, Barcelonès, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Núvols sense aigua

Notícies relacionades

Aquí, durant les primeres hores d’avui, les temperatures estaran entre els 23 i els 25 graus en alguns punts del litoral, sobretot al sector central. A les altres zones estaran entre els 20 i els 22 graus. S’arribarà als 40 durant el dia, especialment a la Catalunya central. Tant al Pirineu com a l’extrem sud, els núvols i la boira seran presents (tot i que no hi haurà risc de precipitació).

Dimecres i dijous seguirà fent calor, però les prediccions del Meteocat apunten que dimecres les temperatures tocaran sostre i que hi haurà un lleuger descens de cara a dijous. Durant tota la setmana, es mantindran en tot moment l’estabilitat i les escasses precipitacions. A més, el Meteocat ha activat l’avís per calor intensa en diferents comarques. Una d’elles és l’Alt Empordà, on el grau de perill màxim serà taronja (3/6). En paral·lel, altres zones afectades (tot i que en nivell groc) seran el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i el Gironès.