Creix a Espanya el nombre de joves negacionistes

Diversos estudis alerten de l’augment de les conductes de control, dels delictes sexuals i de l’antifeminisme entre la població juvenil.

Creix a Espanya el nombre de joves negacionistes
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’estudi de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) publicat avui, que compara l’índex de violència de gènere cap a les adolescents en 161 països del món, indica que Espanya se situa en el grup de països amb prevalença més baixa, amb entre un 6% i un 14% d’incidència global en joves de 15 a 19 anys i entre un 0% i un 4% en agressions masclistes l’últim any. En altres regions, com Oceania o l’Àfrica subsahariana, els percentatges s’eleven per sobre del 40% perquè persisteixen les grans desigualtats entre homes i dones. Tot i això, Espanya no pot llançar les campanes al vol, ja que, segons alerta l’OMS, no complirà els propòsits que marquen els objectius de desenvolupament sostenible del 2030.

Més denúncies

De fet, hi ha diversos estudis que han posat de manifiest que estan creixent les denúncies d’agressions masclistes interposades per joves, així com el negacionisme en aquest sector de la població. L’augment de les denúncies pot significar que entre la població més jove hi ha una conscienciació més gran entorn de la violència masclista i que ara es verbalitzen i judicialitzen agressions que abans es patien en silenci.

Per exemple, un estudi de la Fundació La Caixa indica que una de cada deu joves (en concret, el 13,6%) ha patit violència en les relacions de parella, la majoria conductes de control (el 10%), però també agressions físiques (el 4%) i sexuals (el 4,3%). I la macroenquesta del Ministeri d’Igualtat sobre violència contra les dones, que data del 2019, va indicar que el 19,3% de les noies que han tingut parella han patit agressions físiques, davant el 14,4% de les que tenen 25 anys o més. I el 46,1% ha viscut violència psicològica, davant el 32% de les que tenen 25 anys o més.

També es pot destacar que els delictes sexuals comesos per menors s’han multiplicat en els últims anys i els experts atribueixen aquest problema al consum de porno en edats en què no es disposen d’eines per discernir la ficció de la realitat; a l’extensió de l’ús de tecnologies i les xarxes socials, de nou sense prou eines sobre els seus límits o el possible mal; a la falta d’una educació sexual reglada i transversal en els centres educatius, i al negacionisme i l’efecte rebot que està tenint l’extensió del feminisme en alguns sectors de la població.

La polarització

Notícies relacionades

Així, els especialistes perceben una certa polarització entre la població juvenil i, mentre cada vegada hi ha més noies que diuen no a qualsevol discriminació o vexació, entre els nois creix el negacionisme com a resposta a la nova onada feminista, així com el sentiment que el sistema perjudica els homes.

Una investigació de Fad Joventut va posar de manifest que el percentatge de joves que neguen l’existència de la violència de gènere es va duplicar entre el 2017 i el 2021 i l’índex dels que pensen que és un "invent ideològic" arriba al 20%. També augmenta l’opinió que la violència és inevitable, que és habitual i que, si és de poca intensitat, no suposa un problema. I molt sonat va ser l’estudi del CIS, publicat al gener, que va indicar que el 44% dels homes creuen que s’ha arribat "tan lluny en la promoció de la igualtat que ara els està discriminant". Per tant, encara hi ha un ampli marge de millora per acabar amb la violència masclista entre els joves a Espanya i amb els estereotips que agreugen aquest problema estructural.