Confirmada la multa a la UOC per utilitzar el reconeixement facial

La sentència estableix que el mètode biomètric d’aquesta universitat per identificar els seus alumnes en els exàmens ‘online’ viola la llei europea que protegeix la privacitat.

Confirmada la multa a la UOC per utilitzar el reconeixement facial
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur revés contra la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La justícia ha confirmat que el centre universitari amb seu a Barcelona haurà de pagar 20.000 euros de multa per utilitzar un sistema de reconeixement facial per als exàmens a distància, una recopilació de dades biomètriques dels alumnes que viola a posta les lleis de privacitat europees.

En una sentència del 28 de maig passat a què EL PERIÓDICO ha tingut accés, el Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona dona la raó a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), que havia imposat l’esmentada sanció econòmica, i desestima el recurs interposat per la UOC, que en sol·licitava l’anul·lació.

Sistema d’IA

La polèmica comença el 2022. El gener d’aquell any, la universitat en línia va començar a utilitzar un sistema d’intel·ligència artificial (IA) per identificar i autoritzar els seus alumnes durant la realització dels exàmens finals. Aquest mètode, obligatori per als que volien avaluar-se, els requeria capturar una foto de la seva cara que es comparava amb la del seu DNI, així com amb altres imatges del seu rostre registrades per una càmera web durant el transcurs de l’examen. Uns 31.000 alumnes van estar subjectes a aquest controvertit sistema biomètric.

Després de rebre la denúncia de cinc persones, l’Apdcat va iniciar un procediment sancionador i al desembre va proposar una multa de 20.000 euros per a la UOC al considerar que l’ús d’IA en aquest context viola el reglament general de protecció de dades (RGPD). Aquesta normativa europea prohibeix de manera general el tractament de dades biomètriques –escaneig de l’iris, reconeixement facial, empremtes dactilars i de veu– per identificar una persona, ja que es tracta d’informació particularment sensible. Tot i que permet certes excepcions, el sistema de la universitat catalana no s’emmarca en una d’aquestes.

Ara, la sentència confirma que el mètode biomètric de la UOC viola la llei europea que protegeix la privacitat i que, per tant, la multa imposada és "correcta". A més, la jutge remarca que la universitat va incorporar aquest controvertit sistema als exàmens "amb el ple coneixement que anava en contra del posicionament de l’Apdcat", organisme de control la competència sancionadora del qual considera "evident".

Notícies relacionades

"Convençuda" que el seu sistema s’adequava a la llei i servia per prevenir el frau acadèmic, la UOC va presentar el gener del 2023 un recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa, que va suspendre cautelarment la multa. La sentència del maig passat, publicada ara per EL PERIÓDICO, desestima aquest recurs, confirma que l’argument de la universitat no té base legal i ratifica que la sanció de 20.000 euros imposada per l’Apdcat sí que s’ajusta "plenament" a dret.

En l’any i mig transcorregut des de l’inici d’aquesta batalla legal, la UOC ha introduït un sistema alternatiu al reconeixement facial que permet als alumnes identificar-se de forma oral i amb el DNI.