El Govern crea una comissió contra l’obesitat infantil

Presidit per Mónica García, el nou organisme coordinarà el desenvolupament de les 200 mesures del Pla Estratègic Nacional per reduir la malaltia.

El Govern crea una comissió contra l’obesitat infantil
2
Es llegeix en minuts
María G. San Narciso

El Govern va aprovar ahir la creació del Comitè Interministerial per lluitar contra l’obesitat infantil a Espanya. Aquest organisme, adscrit al Ministeri de Sanitat i presidit per la seva ministra, Mónica García, compta amb 18 departaments ministerials representats. S’encarregarà d’impulsar i coordinar el desenvolupament de les 200 mesures del Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l’Obesitat Infantil (2022-2030), el full de ruta perquè la infància creixi sana al país.

"Sabem que l’obesitat infantil és la punta de l’iceberg de la falta de benestar dels nens i nenes i dels nostres joves. Per això, volem abordar aquest problema sabent que els determinants socials de la salut són els que estan afectant en la qualitat de vida, en el benestar i en l’accés a una bona alimentació, com la mediterrània. Està afectant també a l’hora de poder tenir un oci saludable o una activitat física recomanable", va indicar la ministra García durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L’obesitat infantil és un dels principals problemes de salut pública a escala internacional. Segons l’OMS, que l’ha declarat com un dels reptes més grans en salut del segle XXI, una de cada vuit persones arreu del món la pateix. Juntament amb el sobrepès, s’associa amb nombrosos problemes de salut, tant en la infància com en l’edat adulta. Per això, indica el Ministeri de Sanitat, comporta alts costos individuals, socials i econòmics amb implicacions a curt, mitjà i llarg termini.

Problema complex

Notícies relacionades

Per al Govern, l’obesitat "és el símptoma d’un problema complex que té la seva causa en els determinants socials que influeixen en el benestar de les persones". Reduir-la "implica fer polítiques en tot l’ecosistema de la salut i en els factors que les condicionen", com planteja l’OMS. "Es traspassa el concepte de la sanitat, per posar en l’horitzó el de salut integral; això és, que totes les persones puguin prosperar físicament, mentalment i emocionalment, i que comptin amb els mitjans per portar una vida digna, amb oportunitats i en comunitat, com a part d’un planeta viu i saludable", indiquen.

Precisament, aquest concepte de salut integral és en el que es basa el pla, que treballa amb un horitzó temporal de vuit anys. El Comitè Interministerial comptarà en el desenvolupament de les seves funcions amb el suport de la comissió tècnica. A més, pot acordar la creació de grups de treball.

Temes:

Govern Física