La llei prohibirà el consum d’alcohol en clubs quan hi hagi partits infantils

L’avantprojecte de la llei d’alcohol i menors aprovat ahir pel Govern restringeix que es publiciti el ‘consum moderat’ i la seva presència a prop de les escoles. I exigeix que les màquines expenedores n’impedeixin l’adquisició a nens.

La llei prohibirà el consum d’alcohol en clubs quan hi hagi partits infantils
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres va donar ahir llum verda a un avantprojecte de llei destinat a frenar el consum d’alcohol entre els menors. La normativa, que encara té un llarg camí per recórrer, conté mesures per restringir la venda i la publicitat de begudes alcohòliques dirigida a adolescents i en veta el consum durant els partits i les activitats d’oci infantils.

Es tracta d’una norma que està pendent des que, el 2001, Mariano Rajoy es va comprometre a reduir, per llei, la ingesta d’alcohol entre adolescents. De fet, l’avantprojecte incorpora recomanacions de la ponència que es va crear a les Corts destinada a estudiar aquesta problemàtica i que va crear un informe el 2018. No obstant, fins ara, cap Govern les ha portat al BOE.

La ministra de Sanitat, Mónica García, emprèn el primer pas, però l’avantprojecte encara ha d’obtenir els dictàmens dels ministeris i organismes, passar per audiència pública i tornar al Consell de Ministres per iniciar la seva tramitació parlamentària, de manera que, atesa la fragilitat de la legislatura, encara es pot quedar pel camí o tenir canvis importants.

La venda d’alcohol a menors ja està prohibida per la normativa autonòmica, però l’Enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris (Estudes) mostra que l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida entre els xavals de 14 a 18 anys. El 2023, gairebé el 76% admetien haver ingerit begudes alcohòliques alguna vegada en la seva vida; el 73,6%, l’últim any, i el 56,6%, l’últim mes. Índexs superiors als de països de l’entorn.

A partir dels 14 anys

L’enquesta reflecteix que l’edat mitjana d’inici és a partir dels 14 anys i que la percepció entre els adolescents és que els resulta fàcil aconseguir cervesa, vi i altres begudes.

García va explicar que la llei respon a dues "màximes": una, "que no existeix quantitat d’alcohol que no tingui risc i encara menys per als menors". I dues, "que el consum precoç té conseqüències per al desenvolupament". La ministra va destacar que no es tracta d’una llei "punitivista", sinó que posa el focus en l’"entorn" i a canviar la cultura perquè l’alcohol deixi de ser "banalitzat". Davant d’això, l’avantprojecte prohibeix el consum d’alcohol "als clubs i centres esportius, d’oci, o espais dedicats a espectacles públics quan hi hagi sessions que s’hagin concebut expressament per a persones menors d’edat", segons informa el Ministeri de Sanitat.

És a dir, estarà vetat el consum en els partits i entrenaments d’equips esportius infantils, però no en els d’adults. També als centres docents (inclòs en les festes) o centres de menors.

A més, prohibeix la venda ambulant i sense llicència administrativa i les màquines de dispensació hauran d’incorporar "mecanismes tècnics eficaços, amb vigilància i custòdia directa, que permetin impedir la seva adquisició a persones menors d’edat". I no es podran instal·lar a la via pública. Tampoc es podrà vendre ni exhibir en locals que comerciïn majoritàriament productes destinats a nens i l’exposició i l’accés als establiments d’autoservei hauran d’estar separats dels productes destinats a menors.

La publicitat

Respecte a la publicitat, es prohibeixen tots els missatges comercials, directes o encoberts, dirigits a menors; que els anuncis siguin protagonitzats per persones de menys de 21 anys o més grans però caracteritzades de menors, o famosos –reals o de ficció– vinculats a la població infantil o embarassades.

Notícies relacionades

Quant al llenguatge, no es podran vincular les begudes alcohòliques amb la millora del rendiment físic, l’èxit social o sexual, ni utilitzar termes "ambigus" com fes un "consum responsable" o "moderat", ja que l’evidència científica indica que no hi ha un nivell segur d’ingesta que no sigui nociu per a la salut.

L’avantprojecte també estableix que s’imparteixin continguts preventius als centres educatius, des de primària, i que s’implantin programes per conscienciar les famílies i se les doti d’eines per prevenir-ne el consum.

Temes:

BOE Govern