Operació dels Mossos

Cau una banda que produïa gominoles i xocolatines amb cànnabis a Badalona

La banda comprava legalment ‘snacks’ variats i els injectava o els untava amb THC

Els productes contenien THC en prou quantitat per suposar un elevat risc per a la salut de la població. El grup operava en un obrador de la ciutat des d’on fabricaven i distribuïen els diferents ‘snacks’ que contenien la substància.

Cau una banda que produïa gominoles i xocolatines amb cànnabis a Badalona
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Elaboraven xocolatines, llaminadures i altres productes salats, com crispetes, amb el component psicoactiu del cànnabis, el THC, que després enviaven a escala internacional, a Itàlia, França i Alemanya, a més de distribuir-lo a associacions cannàbiques de l’àrea metropolitana de Barcelona. Així actuava una banda desarticulada el 8 de juliol pels Mossos d’Esquadra en una operació en la qual es va desmantellar un laboratori a Badalona en què es produïen aquests productes amb cànnabis.

Els agents van fer sis entrades i registres, entre les quals a l’obrador de Badalona i a tres associacions cannàbiques de Barcelona. Hi ha cinc detinguts per tràfic de drogues, un delicte contra la propietat industrial i pertànyer a un grup criminal. El grup operava en un obrador de Badalona, des d’on fabricava i distribuïa els diferents snacks que contenien cànnabis.

Va ser el gener passat quan els Mossos van detectar a Badalona un local que s’utilitzava per fabricar i vendre productes alimentaris que contenien D-9-tetrahidrocannabinol (THC), que és el principi actiu del cànnabis.

Agents de la Unitat Central de Consum dels Mossos van comprovar que hi havia un constant moviment de persones que entraven i sortien del local. Al final de la jornada, els sospitosos en sortien carregats amb caixes de cartró precintades, seguidament pujaven a un taxi i repartien les comandes a escala local o bé els portaven a una empresa de transport per fer l’enviament internacional.

Cacau amb gust de marihuana

Dins de les caixes hi havia xocolatines, bosses de patates, salses, crispetes, gominoles o cacau instantani, entre d’altres. La policia va prendre mostres d’aquests productes i les va enviar a l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona. Després d’una anàlisi, es va detectar que contenien THC en prou quantitat per suposar un elevat risc per a la salut de la població, ja que aquest component té un percentatge alt de principis actius de cannabinol.

El cap del grup és un home de 35 anys, de nacionalitat italiana. Sota el seu comandament hi havia una altra persona encarregada de distribuir les comandes i després hi havia els que elaboraven els aliments amb principis de THC. El grup comprava de forma legal diferents tipus de snacks, tant dolços (gominoles i neules farcides de cremós de llet i avellanes, recobertes amb xocolata) com salats (crispetes o patates xips de bossa), de primeres marques reconegudes a una distribuïdora. També hi havia cacau amb marihuana amb el logo Cannacao. Al laboratori s’infusionaven amb THC.

La manera d’addicionar el principi actiu del cànnabis variava en funció de l’aliment: així hi ha neules farcides a les quals s’ha injectat directament el THC dissolt amb un alcohol i altres productes pintats directament amb xocolata infusionada amb THC. També aperitius salats de blat de moro recoberts amb un greix amb THC dissolt i després assecats al forn. Després d’afegir-hi el principi actiu del cànnabis, els aliments es reenvasaven amb un embolcall similar a l’original, però identificant-ne la marca, amb una serigrafia d’una fulla de marihuana indicant la quantitat de THC addicionat al producte.

El màxim responsable de la banda desarticulada portava alguns dels aliments adulterats a un laboratori amb un servei d’anàlisi de substàncies (drogues) per conèixer-ne la composició real i poder corroborar així que el gramatge de THC anunciat es corresponia amb l’addicionat aliment.

Centenars de productes

Després de reunir tota la informació, els agents van fer el 8 de juliol sis entrades i registres en locals de Badalona, Granollers i Cunit, en els quals es va detenir cinc sospitosos, tot i que el jutjat de Badalona no va ordenar l’ingrés a presó de cap. També van entrar en tres associacions cannàbiques de Barcelona. En aquesta operació es van confiscar centenars de productes alimentaris amb THC preparats per a la seva venda i que simulen primeres marques legalment comercialitzades. També hi havia adhesius, capses, etiquetes i bosses amb cabdells de diferents tipus de marihuana i prop de 62.000 euros en efectiu.

Notícies relacionades

Els sospitosos informaven dels productes amb THC amb el seu preu en un catàleg que difonien per Telegram, segons fonts de la investigació. Aquí indicaven com se’n podien fer les comandes i els enviaments. Només acceptaven pagaments en criptomonedes. Els agents van localitzar moviments en aquesta moneda valorats en 480.000 euros. En el registre d’una associació cannàbica es van trobar vuit quilos d’haixix i se’n va detenir el responsable per tràfic de drogues.

El cap de la Unitat Central de Consum de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos, el sergent Santi López, va remarcar que cada vegada més "la marihuana no només es fuma, sinó també es menja". El sergent va lamentar que "es banalitzi o es rebaixi el risc" que suposa prendre-la. "No són productes que els trobem al supermercat del barri però des dels Mossos estem atents per evitar-ne el tràfic". Els Mossos han remarcat la col·laboració de l’Associació per la Defensa de la Marca (Andema) en aquesta operació.