Els investigadors treballen en els biomarcadors
Les anàlisis de sang i la punció lumbar poden permetre un diagnòstic de l’Alzheimer durant les primeres visites del pacient
La investigació de l’Alzheimer està centrada a mirar de poder fer un diagnòstic biològic precoç. Per aconseguir-ho és indispensable trobar bons biomarcadors que prediguin el risc d’acabar desenvolupant aquesta malaltia neurodegenerativa.
"Aquesta malaltia podem sospitar-la per una sèrie de símptomes. L’escena típica és una pèrdua progressiva de memòria que acaba condicionant una pèrdua d’autonomia. Tanmateix, hi ha un percentatge de pacients en qui aquests símptomes són causats per altres patologies com danys vasculars o altres malalties neurodegeneratives", assenyala Aida Fernández Lebrero, neuròloga de l’Hospital del Mar de Barcelona.
Els metges insisteixen que el diagnòstic en etapes primerenques és important, ja que és quan pot ser més beneficiosa qualsevol intervenció, estigui basada en el canvi en els hàbits de vida (dieta, exercici físic i estimulació cognitiva) com en futurs tractaments que modifiquin el transcurs de la malaltia i que actualment es troben en fase d’investigació.
Alentiment
El diagnòstic biològic de l’Alzheimer, basat a detectar marcadors de dipòsit de proteïnes amiloides i tau mitjançant punció lumbar, ha avançat molt al llarg dels últims anys. "Com s’estan desenvolupant medicacions que puguin alentir el progrés de la malaltia en etapes primerenques, és molt important tenir un bon diagnòstic precoç i basat en l’evidència biològica de la malaltia. Nosaltres estem fent molts estudis en biomarcadors de plasma per a, amb l’ajuda d’una analítica, fer un diagnòstic de precisió durant les primeres visites del pacient", apunta aquesta doctora.
Indicatius
Notícies relacionadesLa punció lumbar està indicada en els pacients amb sospita d’Alzheimer en fases de deteriorament cognitiu lleu (és a dir, quan hi ha un rendiment cognitiu baix però encara es conserva l’autonomia en les activitats del dia a dia), demència lleu o presentacions atípiques. Alguns marcadors en sang estan donant molt bons resultats i podrien evitar la realització de punció lumbar en molts casos.
Com assenyala el també neuròleg de l’Hospital del Mar Albert Puig Pijoan, la investigació dels últims anys s’ha centrat a tenir "nous biomarcadors", com efectivament l’analítica en sang, però també és "molt important" anar aconseguint-ne d’altres que detectin altres malalties neurodegeneratives. Afegeix així mateix que el diagnòstic de l’Alzheimer ha anat canviant "molt" durant els últims 10 anys. Per a ell, el següent pas és establir l’analítica en sang com un marcador que ajudi en el procés diagnòstic "d’una manera més accessible".
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia