Danys al medi ambient

El Govern dona sis mesos per posar fi a l’abocament de pèl·lets a Tarragona

L’expedient estableix un vincle causal entre la contaminació i l’activitat d’una desena d’empreses del polígon petroquímic. 

El Govern dona sis mesos per posar fi a l’abocament de pèl·lets a Tarragona
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat obliga les empreses del polígon petroquímic de Tarragona que fabriquen o operen amb gransa de plàstic (pèl·lets), eminentment de polipropilè i polietilè, a prendre mesures de prevenció en un termini màxim de sis mesos per evitar que el material contamini rius i mars.

El Departament d’Acció Climàtica va informar divendres que d’aquesta manera resol l’expedient de responsabilitat ambiental per danys i amenaça de danys que va obrir al novembre, després de la sol·licitud presentada per la delegació espanyola de Surfrider Foundation Europe al detectar pèl·lets a la sorra i l’aigua de la xarxa hidrogràfica de la conca del riu Francolí i de diverses platges de la província de Tarragona.

L’expedient acaba concloent, per primera vegada, que la responsabilitat en l’abocament és col·lectiva i estableix un vincle causal entre la contaminació, que és d’origen difús i es produeix durant tota la cadena de valor del plàstic, i l’activitat d’una desena d’empreses en particular.

Praxi deficient

Segons Acció Climàtica, "s’ha constatat que una praxi deficient en les diferents etapes de la cadena i carències a les instal·lacions de transformació, emmagatzematge i distribució han comportat que els residus s’hagin anat escampant i acumulant al medi".

Notícies relacionades

Per evitar que continuï passant, la Generalitat ha instat els fabricants Basell Poliolefinas Ibérica, Dow Chemical Ibérica, SK Primacor Europe, Transformadora d’Etilè, Ravago Plásticos i Repsol Química i els operadors logístics Katoen Natie Ibérica, Schmidt Ibérica, PGI Spain i Chemieuro a elaborar i aplicar un pla de gestió de pèrdues de plàstic. Aquest pla ha de determinar els llocs on es poden produir fuites i pèrdues de gransa dins dels límits de les instal·lacions; detallar les operacions de manipulació; notificar la quantitat estimada de pèl·lets alliberats al medi i la relació d’equips instal·lats per prevenir, contenir i netejar fuites i pèrdues, així com els procediments previstos.

Entre les mesures obligades hi ha el tancament hermètic de canonades; l’ús d’envasos resistents als cops i a la degradació en mitjans aquàtics; contenidors segellats per emmagatzemar el producte; sistemes de transport automatitzat; l’ús d’aspiradors industrials per a la neteja; la limitació del volum de gransa transportada, o la inspecció i el manteniment periòdics dels elements d’emmagatzematge. El pla ha sigut aplaudit pels ecologistes.